Wim Weymans - Recht en samenleving anders bekeken

Filosofische perspectieven


In dit handboek toont Wim Weymans hoe rechtsfilosofie toelaat om anders te kijken naar relevante hedendaagse thema's, zoals de kloof tussen burger en politiek, de vluchtelingencrisis of de verhouding tussen vrijheid en veiligheid in tijden van terreur. Gaandeweg wordt daarbij duidelijk hoe verschillende filosofische methoden ons kunnen helpen om anders te kijken naar vertrouwde ideeën. Anders dan in bestaande inleidingen, komen in dit handboek daarbij vaak filosofen zelf aan het woord. Dit handboek is zowel voor studenten als een breder publiek bedoeld.

Het boek begint met de geboorte van onze moderne tijd uit het relativisme en het verdwijnen van een gedeeld fundament. Aansluitend schetst de schrijver de klassieke pogingen om een verdeelde maatschappij alsnog samen te houden (Hobbes, Locke, Burke en Paine) en bespreekt hij de vrijheid in die maatschappij. Dan volgt een kritische ontmaskering van het recht (Foucault en Marx), die ook wordt toegepast op de geschiedenis van de mensenrechten. Een analyse van gelijkheid, de kloof tussen de burger en politiek en de eigenheid van publieke instellingen laat vervolgens toe om op deze ontmaskerende kritiek te antwoorden. Het boek eindigt met de vluchtelingencrisis, waarop zowel de kritiek op het recht als haar verdediging kunnen worden toegepast. Bij het lezen van dit boek wordt niet alleen duidelijk hoe de moderne mens steeds weer zoekt naar alternatieven voor het verdwenen premoderne fundament maar ook waarom deze alternatieven in een democratie best de inzet blijven van een voortdurend politiek debat dat vaak meer onzekerheid dan zekerheid biedt.


Het boek recht en samenleving anders bekeken van Wim Weymans is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Wim Weymans boeken - Recht en samenleving anders bekeken
ISBN 9789463442176
VERSCHENEN 18-10-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Acco
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,95
Bestel