Valeer Neckebrouck - Tussen authenticiteit en hypocrisie

De ambiguïteit van rituelen


De moderne mens is niet erg tuk op rituelen. Heel wat tijdgenoten kijken er sceptisch, argwanend, geërgerd of met misprijzen tegenaan. Men heeft de hedendaagse westerse maatschappij kunnen beschrijven als 'virtueel gederitualiseerd'. Zelfs in de katholieke Kerk, het rituele reservoir bij uitstek van de westerse wereld, zijn rituelen zwaar in diskrediet geraakt. Rituelen worden geacht altijd een bijklank te hebben van gekunsteldheid, valsheid, onoprechtheid, hypocrisie.

In dit boek wordt de relatie tussen ritueel en hypocrisie, wellicht voor het eerst, aan een diepgaande antropologische analyse onderworpen. Ze brengt een aantal verrassende conclusies aan het licht, die een fundamentele herdenking van de betekenis en functie van traditionele rituelen mogelijk maakt en meteen hun permanente actualiteit in het licht stelt.

Over de schrijver

aleer Neckebrouck, doctor in de sociale en culturele antropologie en doctor in de theologie, is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij doceerde ook aan de Universiteit van Tilburg en was gastprofessor aan de Universidad Intercontinental van Mexico-stad. Hij deed jarenlang etnografisch onderzoek in verschillende landen van Afrika en Latijns-Amerika. Hij is schrijver van een dertigtal boeken, etnografische monografieën en theologische essays.


Het boek tussen authenticiteit en hypocrisie van Valeer Neckebrouck is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Valeer Neckebrouck boeken - Tussen authenticiteit en hypocrisie
ISBN 9789044133868
PAGINA’S 96
VERSCHENEN 20-05-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant - Uitgevers n.v.
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,00
Bestel

Andere boeken van Valeer Neckebrouck