Thomas Biebericher - Onvermoed en onvermijdelijk

De vele gezichten van het neoliberalisme


Is de indrukwekkende zegetocht van het neoliberalisme voorbij? De staat moest kleiner, de burger moest de verantwoordelijkheid voor zichzelf gaan dragen - een verantwoordelijkheid die vroeger door het collectief werd gedragen. De markt zou de zaken beter regelen dan de politiek.

De Duitse politicoloog Thomas Biebricher laat zien dat neoliberalisme niet voorbij is. Het gaat in verschillende vormen verder. Neoliberalisme is springlevend en gaat met telkens andere stromingen verbindingen aan.

Waarom? Omdat het probleem dat neoliberale denkers in de jaren dertig en 40 van de twintigste eeuw zagen nog steeds onopgelost is.

Officieel worden de democratische staat en de economie geordend door liberale beginselen, zoals vrijheid van het individu, contractdenken en zelfregulerende markten. Maar die beginselen blijken onmachtig om economie te reguleren in tijden van 'extreem kapitalisme'. Ook de door ontevredenheid en angst aangevochten democratie raakt niet gerevitaliseerd. De reden voor neoliberalisme is niet weg...

De teksten van Biebricher worden voorafgegaan door een 'Ten geleide' over de Nederlandse situatie door Frans Vosman en Andries Baart.

Deze uitgave is een initiatief van het onderzoeksnetwerk Critical Ethics of Care.Thomas Biebericher boeken - Onvermoed en onvermijdelijk
ISBN 9789056254841
PAGINA’S 88
VERSCHENEN 20-06-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Valkhof Pers

UITVERKOCHT

Dit boek is uitverkocht. Vul uw e-mail adres in om bericht te krijgen zodra het boek leverbaar is.

E-mail adres:


15,00

De genoemde prijs is een indicatie.