Sjef Laenen - Bijbel, mythe en joodse mystiek

In dit boek, “Bijbel, mythe en joodse mystiek” staat aan de hand van enkele concrete onderwerpen de vraag centraal in hoeverre de joodse mystieke traditie richting en structuur zou kunnen geven aan ons bijna elke dag leven. Door de Bijbelse verhalen innerlijk te beleven en direct tot ons te laten spreken, leren we ze zo begrijpen, dat ze ook voor de moderne mens nog iets te bieden hebben van blijvende waarde.

In ‘Het Korban’ zien we dat de voorschriften voor het Bijbelse offer in feite een beschrijving zijn van een innerlijke ontwikkeling in onszelf.

Het tweede hoofdstuk, ‘Mythe en bijna elke dag leven’, laat zien hoe Weinreb een bepaald Bijbelverhaal en de overleveringen eromheen zo weet te lezen, dat het een universele boodschap bevat voor de mens van vandaag.

Het derde onderdeel, ‘Zon, maan en sterren’, gaat in op de symboliek van de tijdrekening, die een verbluffend precieze samenhang vertoont, juist ook daar waar zij steeds net niet klopt.

Het vierde hoofdstuk, ‘Leven en lot – Doen om niet’, bespreekt het concept van goed en kwaad, zoals Vasili Grossman dat in zijn boek Leven en lot naar voren brengt. Dit vergelijken we met Weinrebs ideeën over goed en kwaad.

In het vijfde deel, ‘Weinreb en de astrologie’, bezien we wat Weinreb vindt over de symboliek van zon en maan. Ook gaan we in op de idee dat ons leven geleid wordt.

Het zesde en laatste onderdeel, ‘Voor- en nageslacht’, gaat dieper in op het verband tussen ons eigen leven met dat van eerdere en daaropvolgende generaties. Waarom lezen we in Exodus 34 dat God de ongerechtigheid der vaderen bezoekt aan de nakomelingen tot in het derde en vierde geslacht?


Het boek bijbel, mythe en joodse mystiek van Sjef Laenen is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 20,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Sjef Laenen boeken - Bijbel, mythe en joodse mystiek
ISBN 9789079449132
PAGINA’S 160
VERSCHENEN 27-06-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Quintessentia
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
20,00
Bestel

Andere boeken van Sjef Laenen

 • Sjef Laenen - Joodse mystiek voor mensen van nu
  Sjef Laenen - Joodse mystiek voor mensen van nu

  Deze bundel “Joodse mystiek voor mensen van nu” is de derde serie lezingen die Sjef Laenen in de afgelopen jaren heeft gegeven. Het eerste hoofdstuk, ‘De Islam’, bespreekt de vraag hoe wij de Islam zouden kunnen zien op grond van de Bijbel en de joodse traditie en wat de…

  Lees meer...
  20,00
 • Sjef Laenen - De kruisweg volgens de joodse mystiek
  Sjef Laenen - De kruisweg volgens de joodse mystiek

  “De kruisweg volgens de joodse mystiek” is een boektitel die niet onmiddellijk voor de hand ligt. Het thema van de kruisweg van Christus lijkt op het eerste gezicht haaks te staan op het denken van de joodse mystieke traditie. Het lijdensverhaal van Jezus is immers een…

  Lees meer...
  20,00
 • Sjef Laenen - Goed en kwaad in de joodse mystiek
  Sjef Laenen - Goed en kwaad in de joodse mystiek

  Het thema van goed en kwaad speelt een centrale rol in veel godsdiensten en geestelijke stromingen. Zo ook in het Jodendom, in het bijzonder in de joodse mystieke traditie. In deze bundel stellen we de vraag wat de oude joodse overleveringen de huidige mens te zeggen hebben over…

  Lees meer...
  20,00
 • Sjef Laenen - Joodse mystiek als leidraad
  Sjef Laenen - Joodse mystiek als leidraad

  In Joodse mystiek als leidraad vragen we ons af in hoeverre de joodse mystieke traditie richting en structuur kan geven aan ons dagelijks leven. De oude overlevering blijkt verrassend actueel en heeft de moderne mens veel te bieden dat van blijvende waarde is. In het eerste…

  Lees meer...
  20,00