Simon J. Boersen - Albert Gillis von Baumhauer

Een veelzijdig Nederlandse luchtvaartingenieur (1891-1939)


Von Baumhauer (1891-1939), luchtvaartpionier

Een leven van rekenen, ontwerpen en testen in de luchtvaart

In het jaar van de geboorte van Albert Gillis von Baumhauer maakte luchtvaartpionier Otto Lilienthal zijn eerste zweefvlucht van 25 m. In het jaar waarin Albert stierf, maakte Sikorsky zijn eerste proefvlucht met de VS-300-helikopter en vloog de eerste straaljager. Albert heeft de ontwikkelingen in de luchtvaart van nabij meegemaakt en er belangrijke bijdragen aan kunnen leveren.

Hij studeerde aan de TH-Delft en aan de ETH Zürich en begon al als 20-jarige, nog voor de Eerste Wereldoorlog, aan de opbouw van een internationaal netwerk binnen de luchtvaartwereld door correspondentie met vakgenoten, bezoeken aan onderzoeksinstellingen en bedrijven en deelname aan internationale conferenties. Zijn gedegen theoretische kennis paste Albert volop toe in de praktijk bij de ontwikkeling van vliegtuigen bij de Nederlandsche Automobiel- en Vliegtuigfabriek Trompenburg en bij Van Berkel's Patent. Hij ontwierp een watervliegtuig en een helikopter en was betrokken bij de organisatie van de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam en bij de voorbereiding van de oprichting van de KLM. Voor de op te richten Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart, de voorloper van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, stelde hij een compleet plan op. Hij beproefde een groot aantal vliegtuigen en was een van de grondleggers van het zweefvliegen in Nederland. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van vliegtuigtechniek besteedde hij aandacht aan verwante zaken zoals de verbetering van windmolens door het toepassen van het ontwerp van vliegtuigpropellers voor de wieken.

Albert was nog maar 47 jaar oud toen hij, werkzaam bij de Luchtvaartdienst, in 1939 in de Verenigde Staten verongelukte tijdens een testvlucht met een Boeing Stratoliner, waarvoor de KLM belangstelling had.


Het boek albert gillis von baumhauer van Simon J. Boersen is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 32,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Simon J. Boersen boeken - Albert Gillis von Baumhauer
ISBN 9789086161508
PAGINA’S 320
VERSCHENEN 05-06-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Violaero
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
32,50
Bestel