Sid Lukkassen - De democratie en haar media

Toen Lukkassen als gemeenteraadslid actief was, maar ook tijdens zijn traineeships bij het Europees Parlement en in de Tweede Kamer belandde hij in een wereld die nog grotendeels uitging van het wereldbeeld van Thorbecke uit de negentiende eeuw, toen communicatie tussen politiek, media en burgers nog langzaam verliep.

Thorbeckes ideaalbeeld voor een goede politicus was dat van een verlicht staatsman, iemand die voldoende afstand kon nemen van de kiezer en van de waan van de dag om zo tot bezinning en reflectie te komen. Maar dat ideaalbeeld is anno 2016 totaal niet meer realistisch. Vandaag is er veel sneller en vaker interactie tussen vertegenwoordigers onderling, met de media en met hun kiezers - met verstrekkende gevolgen.

Loopt de representatieve democratie op haar einde? Is het model van de verkozen parlementariër, die op afstand van de burger staat, gebouwd op de aanname dat de wereld langzamer verloopt dan tegenwoordig het geval is?

Ondanks zijn 'post-progressieve' benadering, doceert Sid Lukkassen in Nijmegen - 'Havana aan de Waal' - praktische filosofie. De democratie en haar media is een bewerking van zijn proefschrift. Zijn eerste boek 'Avondland en Identiteit' werd door de premier in ontvangst genomen en werd snel een cultboek. In dit vervolg komt Lukkassen tot de kern van de politieke wijsbegeerte: nu gaat het om het functioneren van de volksvertegenwoordigende instituties zelf.

Uitgever

Recensie

"Een intelligente en inspirerende analyse van de historische opkomst van de representatieve democratie en haar toekomst in het tijdperk van massamedia en Facebook. Een openbaring in een tijdvak waarin democratie zich heeft ontwikkeld tot louter een codewoord voor technocratie, ultraliberalisme en plat autoritarisme."

- David Engels, professor cultuurhistorie aan de Vrije Universiteit Brussel

"Lukkassen toont vlijmscherp aan dat de representatieve democratie onder druk staat van de (sociale) media, de technologie, de technocratie, de globalisering, het religieus fanatisme en andere hedendaagse fenomenen. 'De democratie en de media' is een indrukwekkend maar vooral verontrustend boek.

Lukkassen beschrijft hoe het politiek democratisch proces onder invloed van de media een vorm van entertainment is geworden waarin mensen uit de politiek met knallende quote's en tweets wedijveren om de gunst van het publiek."

- Dirk Verhofstadt, Universiteit Gent

In dit verfrissende boek legt Sid Lukkassen wederom op briljante wijze de vinger op een zere maatschappelijke plek. Democratie en informatietechnologie kunnen elkaar niet bijhouden en democratie moet het afleggen tegen de manipulatieve waan van de dag die zich manifesteert in de nieuwe media. Bindende leestip zodat u nog beter begrijpt waarom de democratie een anachronisme te paard aan het worden is.

- Esther van Fenema, psychiater en publicist

"Door de pathologische turbulenties van een op hol geslagen postmoderniteit, getriggerd o.a. door een technologische hyperkinetiek en een door de mediacratie opgewekte en immer koortsige maalstroom die alleen op perceptie en waan berust, verliest de democratie zoals we die kenden haar betekenis, geeft de mens zijn zelfbeschikking op via een kinderlijk narcisme en verwerven grote bedrijfs- en mediaconglomeraten een enorm diffuse en maffieuze macht. Dit proces wordt door Sid Lukkassen op een haast Sloterdijkiaanse manier geanalyseerd in dit uitmuntende en verhelderende boek."

- Wim van Rooy


Het boek de democratie en haar media van Sid Lukkassen is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 27,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Sid Lukkassen boeken - De democratie en haar media
ISBN 9789492161239
PAGINA’S 400
VERSCHENEN 05-04-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij De Blauwe Tijger
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
27,90
Bestel

Andere boeken van Sid Lukkassen

 • Sid Lukkassen - Avondland en identiteit
  Sid Lukkassen - Avondland en identiteit

  Terwijl de wereldpolitiek afkoerst op diepe conflicten (militair: Europa versus Rusland, economisch: het Westen versus China, religieus: Occident versus Islam) worden we nog steeds geregeerd door polderpolitici die uitblinken in pappen en nathouden. Tegelijkertijd groeit een…

  Lees meer...
  19,95
 • Sid Lukkassen - Levenslust en doodsdrift
  Sid Lukkassen - Levenslust en doodsdrift

  levenslust en doodsdrift De zomer en herfst van 2017 stonden in het teken van de ophanden zijnde ondergang van West-Europa. Onder meer GeenStijl, De Correspondent en De Groene Amsterdammer mengden zich in het debat. Eerst was er maandenlang een debat over het cultuurmarxisme,…

  Lees meer...
  22,00
 • Sid Lukkassen - Avondland en identiteit
  Sid Lukkassen - Avondland en identiteit

  Terwijl de wereldpolitiek afkoerst op diepe conflicten (militair: Europa versus Rusland, economisch: het Westen versus China, religieus: Occident versus Islam) worden we nog steeds geregeerd door polderpolitici die uitblinken in pappen en nathouden. Tegelijkertijd groeit een…

  Lees meer...
    8,95