Sarah Bakewell - Hoe te leven

Of: een leven van Montaigne in één vraag en twintig pogingen tot een antwoord


Het lezen van de wereldberoemde ESSAYS van Michel Eyquem de Montaigne (1533-1592) doe je om een antwoord te krijgen op de vraag hoe te leven. Na een persoonlijke crisis besloot Montaigne zich uit het openbare leven terug te trekken en te gaan schrijven over alles wat hem bezighield. Hij stelde zich vragen over grote onderwerpen als liefde, vriendschap, familie of opvoeding, maar ook over alledaagse onderwerpen, zoals de omgang met zijn kat, zijn eigen luiheid of zijn kleine postuur. In dit verregaande zelfonderzoek herkent de lezer van nu ook nog veel.

In de geest van deze ESSAYS schreef Sarah Bakewell een onorthodoxe biografie. Zich baserend op zijn werk, maar ook op talloze andere bronnen, probeert zij op haar beurt te reconstrueren tot welke antwoorden Montaigne uiteindelijk kwam. Niet om pasklare adviezen te kunnen geven - daar was het Montaigne zelf ook niet om te doen -, maar om de buitengewone figuur van Montaigne over de eeuwen heen tot leven te brengen.

Daarin is zij wonderwel geslaagd. 'Wees nieuwsgierig', 'Filosofeer alleen bij toeval', 'Bewaak je menselijkheid'. In haar twintig pogingen tot een antwoord slaat Bakewell een brug tussen Montaigne en onze tijd. HOE TE LEVEN leest als een wegwijzer bij de ESSAYS, een boek dat je het gevoel geeft in de nabijheid van Montaigne te verkeren en de dilemma's en vragen waar hij mee worstelde beter te begrijpen.

NRC Handelsblad

Recensie

Bakewell geeft niet alleen de levensfeiten van de filosoof, maar presenteert hem ook als gesprekspartner die als het ware tegenover je zit, en van wiens levenslustige gezelschap, zelfreflectie en erudiete conversatie je altijd kunt blijven genieten.

Trouw

Recensie

Een levendige, prikkelende en verhelderende kijk op Montaigne's charmante en verrassend moderne patchwork-persoonlijkheid.

de Volkskrant

Recensie

Over jezelf schrijven om anderen een spiegel voor te houden waarin ze hun eigen menselijkheid herkennen: het is heel eigentijds, maar het werd in 1572 uitgevonden door de Franse edelman Montaigne.

Elsevier

Recensie

Belicht op een aanstekelijke manier de levenswijsheden van Montaigne.

Dagblad van het Noorden

Recensie

Geslaagde, uitstekend leesbare, zeer informatieve introductie op het werk van een denker uit Frankrijk, die begreep dat niets vast staat en dat de mens om die reden veel ruimte en vrijheid nodig heeft.

Leeuwarder Courant

Recensie

Ze laat mooi zien hoe de verschillende generaties lezers, van de neo-stoïcijnen en de neo-epicuristen uit zijn eigen tijd tot Flaubert en de lezer van nu, Montaigne op hun eigen manier consumeren en hem gebruiken als bron van inzicht en wijsheid.Sarah Bakewell boeken - Hoe te leven
ISBN 9789461647092
VERSCHENEN 18-12-2016
DRUK 2e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Van Gennep
Levertijd: ongeveer 3-5 werkdagen
22,50
Bestel

Andere boeken van Sarah Bakewell