Santideva - Het pad van de Bodhisattva

De Bodhicaryavatara, het pad van de Bodhissattva, of letterlijk vertaald uit het Sanskrit: de inleiding in de weg tot inzicht, werd in het midden van de zevende eeuw geschreven door Santideva. Santideva onderwees in die tijd in Nalanda, het belangrijkste centrum van boeddhistische studie. Dit is zijn bekendste werk.

De tekst geeft een uitstekend overzicht van het Mahayana boeddhisme waarin het ideaal van de Bodhisattva - die streeft naar de verlichting van alle mensen en handelt vanuit compassie - voorop staat. Hoewel Santideva zich baseert op de filosofie van de 'leegte' zoals die door Nagarjuna werd ontwikkeld, maakt zijn eigen betrokkenheid bij het onderwerp het tot een zeer aangrijpend en toegankelijk boek. Zijn beschrijving gaat vooral over de praktische en devotionele kant van het pad van de Bodhisattva naar de verlichting. Voor dit doel dient de Bodhisattva de zes volmaakte deugden, te weten: vrijgevigheid, moreel gedrag, verdraagzaamheid, inspanning, meditatieve concentratie en wijsheid te beoefenen en tot perfectie te brengen. Door dit na te streven kunnen zowel het handelen uit compassie als de volmaakte wijsheid tegelijkertijd ontwikkeld worden.

Deze vertaling werd gemaakt uit het Sanskrit door Prof. Dr. Ria Kloppenborg en werd voorzien van een uitgebreide inleiding. Ria Kloppenberg is hoogleraar in de geschiedenis van de levende religies en vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht.


Het boek het pad van de bodhisattva van Santideva is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 13,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Santideva boeken - Het pad van de Bodhisattva
ISBN 9789073728080
VERSCHENEN 02-06-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Dharma
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
13,95
Bestel