Sandew Hira - Eddy Jharap Vertrouwen in eigen kunnen

Een biografisch interview over de ontwikkeling van de staatsolie maatschappij Suriname NV


Het Surinaamse bedrijf Staatsolie staat model voor een moderne industriële onder¬neming die in 25 jaar is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven van Suriname met een aanzienlijke bijdrage aan de economie en de overheid. Met een omzet van US$ 270 miljoen (2006), een winst voor belasting van $ 165 miljoen en ruim 650 man personeel is Staatsolie een belangrijke pilaar van de Surinaamse economie en samen¬leving.

Staatsolie doorstaat daarom met glans de vergelijking met inefficiënte, gesubsidieer¬de staatsbedrijven in veel ontwikkelingslanden.

Opmerkelijk aan deze prestatie is het feit dat de onderneming geleid wordt door Suri¬naamse managers en rust op lokale kennis en know-how.

De naam van Eddy Jharap is nauw verbonden met Staatsolie.

Het verhaal van Jharap is nauw verbonden met de moderne geschiedenis van Suri¬name; een arme landbouwersjongen weet zich uit de koloniale maatschappij op te werken door studie, hard werken, discipline en een ondernemersmentaliteit.

Tijdens zijn studie in Nederland wordt hij actief in de antikolonialistische beweging en na terugkomst in Suriname is hij medeoprichter van de linkse Volkspartij.

Na de militaire staatsgreep in 1980 stort hij zich op de ontwikkeling van het aardolie¬potentieel in Suriname.

Het doel is om Suriname optimaal te laten profiteren van de eigen natuurlijke hulpbronnen.

Ondanks de moeilijkheden en geringe verwachtingen slaagt hij erin om een bedrijf neer te zetten dat nu als de nationale trots van de Surinaamse economie wordt gezien.

Zijn inzet en betekenis worden pas goed duidelijk toen in 1998 de regering Wijden¬bosch de Surinaamse oliebronnen wilde verkopen aan het buitenland om de leeg¬geplunderde staatskas bij te vullen en om dat doel te bereiken Jharap als directeur ontsloeg.

Die stap leidde tot massale protesten en tot het ontslag van de regering.

Jharap kreeg zijn functie terug.

In dit boek vertelt Jharap zijn verhaal aan econoom en historicus Sandew Hira.

Zijn leven, studie, politieke en vakbondservaringen evenals zijn managementkwalitei¬ten komen uitgebreid aan bod.

De historische veranderingen in Suriname worden zichtbaar door de ogen van een nazaat van een ?kantraki? die zich tot succesvolle manager weet te ontwikkelen.


Het boek eddy jharap vertrouwen in eigen kunnen van Sandew Hira is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 26,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Sandew Hira boeken - Eddy Jharap Vertrouwen in eigen kunnen
ISBN 9789074897488
PAGINA’S 463
VERSCHENEN 14-04-2011
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Amrit Consultancy
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
26,50
Bestel

Andere boeken van Sandew Hira

 • Sandew Hira - Decolonizing the mind
  Sandew Hira - Decolonizing the mind

  Op 25 oktober 2009 ging Sandew Hira in debat met Prof. Dr. Gert Oostindie van de Universiteit Leiden over de geschiedschrijving van het kolonialisme. Het debat werd georganiseerd door de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Hira beargumenteerde dat Oostindie onderdeel is van een…

  Lees meer...
    8,50
 • Sandew Hira - De getuigenis van president Desi Bouterse
  Sandew Hira - De getuigenis van president Desi Bouterse

  Op 20 juli 2015 schreef Sandew Hira, publicist en columnist van de Surinaamse nieuwssite Starnieuws, een open brief aan de Surinaamse president Bouterse die op 25 mei de verkiezingen had gewonnen en een absolute meerderheid in het parlement had gekregen. Onder de titel De…

  Lees meer...
  26,50
 • Sandew Hira - Verboden Liefde
  Sandew Hira - Verboden Liefde

  ?Waarom heeft Allah mij gestraft?? riep moeder Jokhoe huilend uit toen haar zoon haar vertelde dat hij op mannen viel. Ze wist niet eens wathomoseksualiteit was. Veel later, als ze schrijver Sandew Hira vertelt overhaar eerste reactie, zegt ze er steeds bij: ?Mijn zoon is homo en…

  Lees meer...
  11,00