S. Schaap - Afscheid van de almachtige

Herwaardering van de levenszin


Thema van 'Afscheid van de almachtige' is het menselijke verlangen naar almacht, zoals dit zijn uitdrukking vindt in de godsdienst en ideologie Centraal staat de vraag, wat de mens met deze extreme machtswil voor ogen heeft gestaan. Uitdagend wordt daartoe een lijn gelegd tussen godsdienst en athe e, tussen het bijbelse verlangen naar Gods belofte en de marxistische oproep tot verwerkelijking daarvan door de mens. Duidelijk wordt gemaakt dat de almacht borg moet staan voor de vervulling van de belofte, de gerechtigheid, de droom van verlossing van de mens.

Daarbij blijft het echter niet. De droom van verlossing is namelijk niet onschuldig. Het heilsverlangen blijkt een gevaarlijke keerzijde te hebben: die van afkeer van de gegeven wereld en haar alles overheersend kwaad. De almacht dient ook de vergelding van dit kwaad. In Messiaanse vergezichten overheerst ook het verlangen naar afrekening met dit kwaad. De geschiedenis laat zien waartoe dit verlangen kan leiden. Het boek maakt duidelijk hoe de moderniteit bijbelse verlangens vertaalt in ideologisch gerechtvaardigde wraakzucht. Van de heilsbelofte mag weinig terecht zijn gekomen, van deze keerzijde des temeer.

Betoogd wordt welke ingrijpende gevolgen de idee van almacht heeft voor de onderlinge relatie van mensen. Het morele fundament van de maatschappij raakt aan erosie onderhevig. In het boek wordt dit geduid als zedelijk athe e. De beschrijving hiervan loopt uit op een pleidooi voor een herleefde zedelijke levenszin. Deze uitdaging geldt ook de godsdienst. Daartoe moet afscheid worden genomen van de idee van almacht.

Dr Sybe Schaap heeft een agrarische achtergrond en opleiding. Hij studeerde economie, sociale wetenschappen en filosofie. Hij doceert filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Karel Universiteit te Praag. Daarnaast is hij dijkgraaf en tevens voorzitter van de Unie van Waterschappen. Hij publiceerde over filosofische, bestuurlijke en agrarische onderwerpen. Van de schrijver verschenen tevens bij DAMON 'Het onvermogen te vergeten' en 'De mens als maat'.


Het boek afscheid van de almachtige van S. Schaap is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


S. Schaap boeken - Afscheid van de almachtige
ISBN 9789055737383
PAGINA’S 283
VERSCHENEN 15-01-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Damon VOF
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,90
Bestel

Andere boeken van S. Schaap

 • S. Schaap - Het onvermogen te vergeten
  S. Schaap - Het onvermogen te vergeten

  Dit boek is een zeer leesbare inleiding tot het denken van Nietzsche waarbij de auteur tevens de actuele betekenis van dit denken duidelijk maakt.Wie gedacht mocht hebben dat de moderne samenleving tevredenheid zou voortbrengen, lijkt zich te vergissen: slachtoffergevoel grijpt…

  Lees meer...
  19,90
 • S. Schaap - De mens als maat
  S. Schaap - De mens als maat

  Als geen ander heeft Nietzsche doorzien hoe de belevingswereld van de moderne mens beheerst wordt door rancune, ressentiment. Hij heeft deze mens een gezicht gegeven, dat van de laatste mens. Deze zoekt het geluk, maar vindt veeleer onvrede, die afgewenteld wordt op de ander. De…

  Lees meer...
  15,90