Rudi Malfliet - Seven manieren van minnen Beatrijs van Nazareth, Helvicus Theutonicus, Meister Eckhart

Gewikt en gewogen


Het bekende Middelnederlandse traktaat Seven manieren van heiliger minne wordt toegeschreven aan Beatrijs van Nazareth. Deze aanname wordt gebaseerd op een gelijkaardige tekst in haar Latijnse biografie, de Vita Beatricis, van de hand van een onbekende schrijver. Maar hoe overtuigend is de religieus-historische rugdekking voor deze aanname? Waar heeft de onbekende schrijver zijn teksten ontleend? In dit boek stellen we ons 3 essentiële vragen en gaan we op zoek naar de antwoorden. Welke teksten uit dezelfde historische periode kunnen in verband gebracht worden met de 'Seven manieren'? Als leidraad gebruiken we het opvallende voorkomen van de ziel in de 'Seven manieren' en de wijze van opgang naar God op zeven 'manieren'. Het antwoord op deze vraag leidt ons eerst naar een tekst van de dominicaan Helvicus Theutonicus.

Als we vervolgens de 'Seven manieren' inhoudelijk toetsen op haar mystagogische karakteristieken, herkennen we dan concepten die in dezelfde historische periode opgang maakten? De centrale bron van inspiratie blijkt dan een andere dominicaan te zijn, de mysticus en prediker meester Eckhart.

Welke betekenis mag men ten slotte toekennen aan de Vita Beatricis? Is de schrijver een 'translator' van daadwerkelijke feiten, zoals hij zichzelf aanprijst, of veeleer een 'transformator' en 'imitator' van ficties? We onderzoeken in detail de historische, hagiografische en mystagogische facetten van de Latijnse biografie van Beatrijs van Nazareth.

De gezamenlijke resultaten van dit onderzoek leiden tot de onvermijdelijke conclusie dat de 'Seven manieren' niet van de hand van de cisterciënzerin Beatrijs van Nazareth (ca. 1210-1268) kan zijn.

Over de schrijver

Rudi Malfliet is professor emeritus Natuurkunde aan de Universiteit Groningen en historicus. Hij is schrijver van historische studies zoals Van den vos Reynaerde en Hadewijch.


Het boek seven manieren van minnen beatrijs van nazareth, helvicus theutonicus, meister eckhart van Rudi Malfliet is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Rudi Malfliet boeken - Seven manieren van minnen Beatrijs van Nazareth, Helvicus Theutonicus, Meister Eckhart
ISBN 9789044132960
PAGINA’S 132
VERSCHENEN 23-07-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,00
Bestel