Ron Couwenhoven - De Affaire Noortman

Kunsthandelaar, stichter van de Tefaf, ere-burger van Maastricht en Kunstcrimineel


Robert Noortman (1946 - 2007) was een internationaal gerespecteerd kunsthandelaar die voor tientallen miljoenen topwerken verhandelde. Hij was de grondlegger en jarenlang directeur van de Tefaf in Maastricht, de meest exclusieve kunstbeurs ter wereld. Aan de Universiteit van Maastricht werd een Noortman-leerstoel voor ondernemerschap ingesteld.

Ook ontving Noortman hoge Franse en Britse onderscheidingen. Kort voor zijn overlijden werd hij ereburger van Maastricht. Zijn bedrijf, Noortman Master Paintings bv, was toen al via een aandelenruil eigendom geworden van het wereldberoemde Londense veilinghuis Sotheby's . So far so good.

Maar twee jaar na zijn dood raakt Robert Noortman ernstig in opspraak wanneer de nationale recherche 3 arrestaties verricht en daarbij acht gestolen kunstwerken terugvindt. Deze waren in 1987 uit de galerie van Noortman ontvreemd.

Uit het politie-onderzoek blijkt dat de kunsthandelaar zelf de hand had in de mysterieuze verdwijning van de schilderijen, waarna hij miljoenen aan verzekeringsgeld incasseerde. Een paneel van de 17e eeuwse meester Meindert Hobbema bleek door hem in de open haard te zijn verbrand.

Dit boek onthult de duistere kanten van Robert Noortman: zijn rol in een bende brandkastenkrakers in de jaren zestig, een mysterieuze zwendel in achttiende-eeuwse tulpenaquarellen en alle details en achtergronden van een enorme verzekeringsfraude. Zelfs de advocaten van de verdachten concludeerden: 'Noortman was een kunstbarbaar.'

Ron Couwenhoven (1946) werkte als onderzoeksjournalist vele jaren voor dagblad De Telegraaf. Zijn boek over De Affaire Noortman is het resultaat van jarenlange research.


Het boek de affaire noortman van Ron Couwenhoven is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Ron Couwenhoven boeken - De Affaire Noortman
ISBN 9789089753328
PAGINA’S 256
VERSCHENEN 28-02-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Just Publishers
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,95
Bestel

Andere boeken van Ron Couwenhoven

 • Ron Couwenhoven - De wereld van het uurrecord
  Ron Couwenhoven - De wereld van het uurrecord

  Op 11 mei 1893 rijdt de Franse wielerlegende Henri Desgrange het eerste officiële werelduurrecord op de fiets. Desgrange legt 35 kilometer en 325 meter af. In de daaropvolgende decennia groeit het werelduurrecord met staande start uit tot het meest prestigieuze record in de…

  Lees meer...
  24,95
 • Ron Couwenhoven - Beste Bauke
  Ron Couwenhoven - Beste Bauke

  "Beste Bauke" vertelt het fascinerende verhaal van de Tour de France 2016 (met brieven aan o.a. Tom Dumoulin, Dylan Groenewegen, Chris Froome, Mark Cavendish en Bauke Mollema), de overwinning van Bauke Mollema in de Clasica San Sebastian, de Olympische triomfen van Greg Van…

  Lees meer...
  15,00