Rob Buitenweg, Kathalijne Buitenweg, Jeroen Temperman - Het sociale gezicht van Europa

Een mensenrechtenperspectief


Ieder mens is drager van sociale rechten, zoals het recht op een behoorlijke levensstandaard en het recht om te staken. Het is aan de nationale staten om deze rechten te beschermen en te realiseren. Maar kunnen de lidstaten van de Europese Unie dat nog wel zelfstandig?

Gezamenlijk hebben lidstaten zich gebonden aan een steeds stringenter begrotingsbeleid en aan de dominantie van de interne markt. Deze harde, eenzijdige Brusselse eisen hebben in verschillende landen geleid tot inbreuken op sociale rechten. Wie is dan verantwoordelijk?

De sociale doelen van de Europese Unie zijn tekstuele hoogstandjes geworden; de noodzaak van een 'sociaal Europa' is een terugkerend mantra. Maar gezamenlijke afspraken voor de bestrijding van armoede en werkloosheid blijven boterzacht. De auteurs bepleiten daarom een nieuw discours: een invalshoek vanuit sociale rechten. Sociale rechten zijn geen verlanglijstje. Het zijn verplichtingen waar ook de Europese Unie zich expliciet aan zou moeten binden, inclusief de verantwoording voor internationale organen en een klachtrecht voor burgers. Een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de Brusselse instellingen en de nationale lidstaten dicht een juridisch vacuüm en kan de broodnodige aanzet geven voor een socialer Europa.


Het boek het sociale gezicht van europa van Rob Buitenweg, Kathalijne Buitenweg, Jeroen Temperman is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 33,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Rob Buitenweg, Kathalijne Buitenweg, Jeroen Temperman boeken - Het sociale gezicht van Europa
ISBN 9789089748409
VERSCHENEN 19-12-2013
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Juridische Uitgevers
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
33,50
Bestel