- Rijks Geschiedkundige Publicatiën Grote Serie Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie 14: 1761-1767 - Band 2

Band 2 van 2

Deel XIV in de serie Generale Missiven van de VOC bestaat uit twee banden. Deze bevatten samenvattingen in hedendaags Nederlands en oorspronkelijke citaten van de algemene brieven van Gouverneur-Generaal en Raden in Batavia aan Heren XVII in Nederland. In deze brieven worden de berichten weergegeven ontvangen uit de verschillende kantoren, van Kaapstad in Zuid-Afrika tot Deshima in Japan en van Kharg in de Perzische Golf tot Timor in Oost-Indonesië. Die gaan over de handel, de administratie en het bestuur van de VOC, inclusief fraude, desertie en schipbreuken. Zij geven daarnaast veel informatie over plaatselijke gebeurtenissen en de betrekkingen met de inheemse machthebbers. Zo zijn deze brieven ook een belangrijke bron voor de Aziatische geschiedenis. Door verwijzingen naar in Batavia ontvangen brieven uit andere delen van het VOC-imperium zijn de Generale Missiven voor historisch onderzoekers een onmisbare toegang tot het VOC-archief. Ook op dit deel zijn weer uitgebreide indices gemaakt.

Deel XIV beslaat de jaren 1761-1767, de eerste helft van het gouverneur-generaalschap van Petrus Albertus van der Parra. De VOC voerde toen een grote oorlog tegen Kandy op Ceylon, die uiteindelijk de hegemonie van de VOC op het eiland bevestigde. Verder besloot zij de verloren vesting op Kharg op te geven en het geplunderde handelskantoor in Thailand te sluiten. Daarnaast valt te constateren dat door de machtsuitbreiding van de Engelse compagnie in Bengalen de positie van de VOC daar verzwakte. In een aantal gebieden in Azië was dus sprake van teruggang, maar in Zuidoost-Azië consolideerde de Compagnie haar macht en breidde die zelfs uit.

Dr. Hugo s'Jacob was tot zijn pensionering universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij als vrijwillig onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Hij is de vierde editeur van de Generale Missiven, sinds het begin van de serie in 1960.


Het boek rijks geschiedkundige publicatiën grote serie generale missiven van gouverneurs-generaal en raden aan heren xvii der verenigde oostindische compagnie 14: 1761-1767 - band 2 is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 39,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


 boeken - Rijks Geschiedkundige Publicatiën Grote Serie Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie 14: 1761-1767 - Band 2
ISBN 9789088905360
PAGINA’S 550
VERSCHENEN 13-12-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: harde kaft.
TAAL Nederlands
UITGEVER Sidestone Press
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
39,95
Bestel

Andere boeken van