René de Boer, Jan Peter van Bruggen, G.W.N. Wildering - Naar eer en geweten

Geestelijke verzorging en de morele vorming in de krijgsmacht


Van militairen wordt een vergaande inzet gevraagd, en daarbij dragen zij -zeker tijdens uitzending- grote verantwoordelijkheid. Hoe worden ze in staat gesteld om te doen en te geven wat soms ver uitgaat boven wat normaal en voorstelbaar is? Dit boek gaat over de morele vorming van militairen. De Geestelijke Verzorging is er om hen bij te staan. Hoe kan, en hoe moet de Geestelijke Verzorging haar taak ten aanzien van militairen invullen? Vanuit de wetenschap (ethiek en filosofie) wordt het terrein verkend en belicht waar militairen en geestelijke verzorgers hun werk doen. Dit gebeurt vanuit rooms-katholiek, protestants-christelijk en humanistisch perspectief.

Onderwerpen die hierbij de aandacht krijgen zijn:

Het geweten van de militair, welke plaats wordt hieraan toegekend in de krijgsmacht? En hoe moet de gewetensvorming van de militair er uit zien?

De toepassing van geweld en het eigen geweten. De morele vorming en de rol hierbij van de geestelijk verzorger.

Geestelijke weerbaarheid, hoe imitatie en inspiratie hierop inspelen, en hoe morele competentie en erosie hiermee verband houden.

Ook geven 3 Diensten acte de présence. Achtereenvolgens geven de Joodse GV, de Hindoe GV en de Islam GV inzicht in hun ethische bronnen en hun manier van werken.

Van de volgende auteurs is een bijdrage in dit boek opgenomen: Prof. Dr. A.H.M. van Iersel, Drs. ing. G.W.N. Wildering, Dr. T.A. Boer, Dr. P.H. Vos, Prof. Dr. J. Duyndam, Drs. J.H.M. Mooren, Rabbijn R. Evers, H. Rambaran en J.M. Bijl.

Deze bundel is uitgegeven in opdracht van de Hoofden van Dienst van de Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht.


Het boek naar eer en geweten van René de Boer, Jan Peter van Bruggen, G.W.N. Wildering is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


René de Boer, Jan Peter van Bruggen, G.W.N. Wildering boeken - Naar eer en geweten
ISBN 9789460360466
PAGINA’S 212
VERSCHENEN 15-01-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Damon VOF
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,90
Bestel