René Beijersbergen - Reizen langs de waterkant

E ecologie van de dwergstern sterna albifrons op de hooge platen


De Dwergstern (Sterna albifrons) is de kleinste sternsoort. De kleine zeevogel met de grijze vleugels, zwarte pet, wit voorhoofd en een gele snavel bewoont de kusten van alle continenten en in Europa van het noorden van Zweden tot aan de Middellandse Zee. In Nederland broedt de Dwergstern op stille zandstranden op onze Waddeneilanden en in de Zeeuwse Delta, met name de Hooge Platen in de monding van de Westerschelde. Ze voedt zich in hoofdzaak met kleine vis. De Dwergstern is gevoelig voor verstoringen, en door de afname van zijn leefgebied heeft deze soort het overal moeilijk. De Dwergstern staat in de meeste landen van Europa op de Rode lijst van bedreigde soorten.

Op een toegankelijke wijze beschrijft schrijver René Beijersbergen zijn jarenlange onderzoek naar de Dwergstern. Zijn sfeervolle impressies van de vele bezoeken aan de Hooge Platen en andere broedgebieden van de Dwergstern doen denken aan reisverhalen. Geleidelijk maakt hij de lezer vertrouwd met de complexere facetten van zijn onderzoek. Met behulp van afbeeldingen en grafieken komt de migratie aan bod, naast de broedbiologie alsmede de voedsel- en de nestplaatsecologie. De Westerschelde is door het humaan handelen een veranderend ecosysteem geworden met gevolgen voor de opgroeikansen van kleine vis en de stabiliteit van de broedstranden. Het effect van al deze veranderingen en verstoringen hebben invloed op het leven van de Dwergstern. Een uitermate boeiende inleiding in het gedrag van de Dwergstern, interessant voor liefhebbers van vogels en natuur.


Het boek reizen langs de waterkant van René Beijersbergen is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


René Beijersbergen boeken - Reizen langs de waterkant
ISBN 9789463010177
PAGINA’S 196
VERSCHENEN 08-03-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Eburon
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,50
Bestel

Andere boeken van René Beijersbergen