Pim Aarns, Ineke Roex - Als ik iemand beledigd heb, dan was dat mijn bedoeling

Sharia4Belgiums ideologie en humorgebruik


In dit onderzoeksrapport worden de ideologie en het humorgebruik van de Belgische salafistisch-jihadistische groepering Sharia4Belgium beschreven en geanalyseerd aan de hand van een groot aantal videoproducties. De auteurs laten zien hoe de groep, die ook in Nederland radicale moslimactivisten inspireerde, zijn ideologie vormgeeft in de lokale en actuele context en humor inzet als politiek middel om zijn radicale opvattingen te verkondigen en te versterken. Hierdoor wist de groep, hoewel zeer klein in omvang en bekritiseerd en niet serieus genomen door andere moslims, enkele honderden jongeren te mobiliseren voor zijn acties en aandacht te genereren van mensen uit de politiek en media.

De veelgebruikte stelling dat moslims, en met name jihadisten, geen humor hebben, wordt onderuit gehaald. Sharia4Belgium zet humor juist gericht in als mobilisatie-, bind- en wrijvingsmiddel, en als grensbepaler van wie wel en wie niet bij de groep hoort. Humor verwart, ontregelt en biedt ruimte om radicale opvattingen zoals de legitimering van politiek geweld op relatief veilige wijze te kunnen verkondigen. Daar heeft de groep dankbaar gebruik van gemaakt.


Het boek als ik iemand beledigd heb, dan was dat mijn bedoeling van Pim Aarns, Ineke Roex is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Pim Aarns, Ineke Roex boeken - Als ik iemand beledigd heb, dan was dat mijn bedoeling
ISBN 9789462984264
VERSCHENEN 24-01-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Amsterdam University Press
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,95
Bestel