Peter Karstkarel - 36x Leeuwarden

Uit het voorwoord van burgemeester Crone:

De titel van dit boekje is veelzeggend. Daaruit blijkt namelijk al dat er veel is veranderd in 'Leeuwarden' de laatste jaren.Vijf jaar geleden bestond deze gemeente weliswaar uit één stad en negen dorpen, maar draaide het toch vooral om de stad. Zes van de negen dorpen waren ook letterlijk al aan de stad verbonden (Goutum, Hempens, Teerns, Snakkerburen, Lekkum en Miedum) en het iets meer zuidelijk gelegen drietal (Swichum, Wirdum en Wytgaard) zag de stadsgrens langzaam maar zeker naderen. Natuurlijk speelden de dorpen hun rol, maar een hoofdrol was dat nog niet. Met de herindeling in 2014 met noordelijk Boarnsterhim werd dat al anders. Het grondgebied werd verdubbeld evenals het aantal dorpen. Aan de Leeuwarder dorpen werden Eagum, Friens, Grou, Idaerd, Jirnsum, Reduzum, Warstiens, Wartena en Wergea toegevoegd. Een nieuw evenwicht tussen de belangen van stad en dorp.

Met de komende samenvoeging van Leeuwarderadeel en noordoostelijk Littenseradiel met de gemeente Leeuwarden wordt die verhouding nog ingrijpender gewijzigd. Het grondgebied wordt wederom verdubbeld en het tal dorpen ook (bijna). Maar liefst 17 nieuwe dorpen kunnen bij de gemeente worden verwelkomd. Een korte beschrijving van de 'nieuwkomers' volgt in dit boekje. Weer een nieuwe balans tussen dorpen en de stad.


Het boek 36x leeuwarden van Peter Karstkarel is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 12,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Peter Karstkarel boeken - 36x Leeuwarden
ISBN 9789056154301
PAGINA’S 144
VERSCHENEN 29-11-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER 20 Leafdesdichten BV Bornmeer
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
12,50
Bestel

Andere boeken van Peter Karstkarel