Peter Brusse - Ach, Engeland

Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit


Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden.

Aan de vooravond van de Brexit maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd.

Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Erasmus schreef zijn meesterwerk in Londen, stadhouder Willem iii veroverde Engeland en richtte de Bank of England op. In de Gouden Eeuw voeren we als rivalen over de wereldzeeën. Een Britse ingenieur legde de basis voor de Twentse textielindustrie, al tijdens de Boerenoorlog was er fake news en in de Tweede Wereldoorlog hielden de Britten stand en kwamen ons te hulp.

Dag, Engeland is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom. 

Peter Brusse bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet.


Het boek ach, engeland van Peter Brusse is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,99 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Peter Brusse boeken - Ach, Engeland
ISBN 9789463820004
PAGINA’S 204
VERSCHENEN 11-02-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Balans
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,99
Bestel

Andere boeken van Peter Brusse

 • Peter Brusse - Onder de mensen
  Peter Brusse - Onder de mensen

  Peter Brusse heeft zijn vader, Maria Joseph Brusse, nauwelijks gekend. Hij stierf op 67-jarige leeftijd toen Peter zelf nog geen vijf jaar oud was. M.J. Brusse was een pionier en vernieuwer, maar dat wisten Peter en zijn broers op dat moment niet. In deze bijzondere…

  Lees meer...
  22,99
 • Peter Brusse - Ach, Engeland
  Peter Brusse - Ach, Engeland

  Rare jongens, die Engelsen. De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, als…

  Lees meer...
    9,99
 • Peter Brusse - Onder de mensen
  Peter Brusse - Onder de mensen

  Peter Brusse heeft zijn vader, Marie Joseph Brusse, nauwelijks gekend. Hij stierf op 67-jarige leeftijd toen Peter vier jaar oud was. M.J. Brusse was een pionier en vernieuwer. In deze bijzondere zoektocht keert Peter Brusse terug naar de dagen van zijn vader. Niet alleen schetst…

  Lees meer...
    9,99