Paul de Roo - De constructie van 'het migrantenprobleem'

Een geschiedenis


Er blijkt vandaag in de omgang tussen mensen geen onderwerp te bestaan dat zo aantrekkelijk is als dat van 'de vreemdelingen'. Zowat iedereen moet er zijn mening over kwijt. En dat is niet alleen omdat migratie uitgegroeid is tot een van de belangrijkste politieke issues. Of omdat het de katalysator is van tegenstellingen en conflicten. Of omdat het de grenzen blootlegt van wie wel en wie niet tot de maatschappij behoort.

In het tumult van de plotse toevloed van asielzoekers vergeten we dat de westerse samenlevingen reeds ruim 50 jaar worstelen met 'het migrantenprobleem'. Al zo lang worden we in aanraking gebracht met die overweldigende problemen van integratie, veiligheid, tewerkstelling, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs van migranten en nieuwkomers.

De komst van migranten is voor vele mensen altijd al bedreigend geweest, getekend door een soort van vijandigheid. Dat komt vooral omdat de migranten de maatschappij niet van buitenaf bedreigen, maar er middenin zitten. De confrontatie vormt een bedreiging die voor zovelen de grenzen van de tolerantie te boven gaat.

Paul De Roo beschrijft de geschiedenis van 'het migrantenprobleem' vanaf de komst van de gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog tot aan de toevloed van asielzoekers in de zomer van 2015. Het blijken zeer wisselende politieke en maatschappelijke strategieën geweest te zijn die ertoe geleid hebben dat wij vandaag met een 'migrantenprobleem' zitten. In de jaren 1980 was er de hoop dat het allemaal vanzelf zou gaan, maar al kort daarna werd met die verdraagzaamheid schoon schip gemaakt. Na de bewuste Zwarte Zondag van november 1991 zou de Koninklijke Commissaris voor de Migranten werk maken van een gastvrije en verdraagzame maatschappij. Nog geen 20 jaar later ligt de bal weer bij de migranten zelf. Aan de vermeende toestand van continue bedreiging die de autochtonen een gevoel van onveiligheid bezorgt, moet een einde gemaakt worden. Integratie en assimilatie zijn weer compleet terug van weggeweest.


Het boek de constructie van 'het migrantenprobleem' van Paul de Roo is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 45,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Paul de Roo boeken - De constructie van 'het migrantenprobleem'
ISBN 9789057185557
PAGINA’S 576
VERSCHENEN 27-11-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER ASP
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
45,00
Bestel