Patrick van Beveren - Bewonersparticipatie in de Bijlmermeer

Inbreng en invloed bij stedelijke vernieuwing


Participatie is een veel gebruikt en diffuus begrip. Patrick van Beveren laat in deze studie zien dat er een veelheid bestaat aan definities, omschrijvingen en vormen, maar dat er in de afgelopen decennia tegelijkertijd nauwelijks theoretische concepten zijn ontwikkeld. De ladder van Arnstein (1969) is in veel discussies en publicaties nog steeds leidend terwijl het algemene gevoel is dat deze klassieke benadering van macht niet meer toereikend is in de huidige tijd. De ster en triangel van May (2006) worden in dit onderzoek als alternatief gepresenteerd wetende dat dit conceptuele model tot dusver nog niet breed omarmd is in de wereld van beleid en wetenschap.

Het empirische deel van dit onderzoek gaat in op de inbreng en invloed van bewoners in relatie tot stedelijke vernieuwing in de Amsterdamse Bijlmermeer. Nog niet eerder is er op basis van archief-, literatuur- en survey-onderzoek gekeken naar dit facet van het grootschalige en complexe vernieuwingsproces in de Bijlmermeer dat momenteel in een eindfase verkeert. Van Beveren legt door middel van 'mixed methods' bloot hoe bewonersinbreng en -invloed in deze specifieke onderzoekscontext kan worden geduid. Ook komt hij tot ontnuchterende conclusies over bewonersparticipatie bij formele beleidsontwikkeling op landelijk en stedelijk niveau: conclusies die slecht te rijmen zijn met het ogenschijnlijk toenemende belang dat aan participatie wordt toegedicht in de vele debatten en onderzoeken over dit thema.


Het boek bewonersparticipatie in de bijlmermeer van Patrick van Beveren is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 63,60 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Patrick van Beveren boeken - Bewonersparticipatie in de Bijlmermeer
ISBN 9789051995367
PAGINA’S 370
VERSCHENEN 15-06-2016
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER IOS Press BV
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
63,60
Bestel