Oskar Verkaaik - Ritueel burgerschap

Een essay over nationalisme en secularisme in Nederland


Nederland is in de ban van cultuur. Meer dan ooit worden culturele verschillen tussen bevolkingsgroepen benadrukt. Maar een diepgravende antropologische analyse van wat er in Nederland gaande is, ontbreekt tot dusver. Dit boek vult dat gat.

Ritueel burgerschap is deels een etnografie van gemeentelijke inburgeringsrituelen. Hoe ziet dat geritualiseerde Nederland er eigenlijk uit? Bestaat er een Nederland voorbij kaas, aardappels en Johan Cruijff? En geloven de organiserende ambtenaren zelf in de folklore die ze oproepen?

Maar dit boek stelt ook diepgravender vragen over seculiere waarden die in het Nederland van nu boven elke twijfel verheven lijken. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Waarom denken veel Nederlanders dat vrijheid en religie elkaar uitsluiten? Bestaat er een seculiere gedrevenheid met haar eigen hartstochten en blinde vlekken? Is het secularisme zelf geritualiseerd?


Het boek ritueel burgerschap van Oskar Verkaaik is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Oskar Verkaaik boeken - Ritueel burgerschap
ISBN 9789052603636
PAGINA’S 176
VERSCHENEN 28-01-2010
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Amsterdam University Press
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,95
Bestel

Andere boeken van Oskar Verkaaik