Nikolaj Gogol - Hanz Küchelgarten

Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1809-1852), de grote absurdist van de negentiende eeuw, beroemd door het toneelstuk 'De revisor' en de roman 'Dode zielen', debuteerde in 1829 als 'romantisch dichter' met het gedicht 'Hanz Küchelgarten'.

In zijn 'Duitse idylle' concludeert Gogol dat men bij gebrek aan kunstzinnig talent maar beter kan kiezen voor 'huisje, boompje, beestje'. Na twee negatieve recensies neemt Gogol de oplage terug, verbrandt die en pakt de boot naar Lübeck, Duitsland.Want als een grote boze droom

je dorsten doet naar eerbewijzen,

je ziel geen veste is van ijzer,

geen dam tegen de voze stroom,

dan is het beter om bescheiden

het pad te gaan dat leidt naar huis,

je blij aan je gezin te wijden,

je af te sluiten voor gedruis.'Hanz Küchelgarten' is de onthullende en verbluffende meesterproef van een jongen van achttien, waarin de echte Gogol gemakkelijk te herkennen is.

Biblion

Recensie door Willem G. Weststeijn

Biblion-recensie

Hanz Kuchelgarten/Nikolaj Gogol; vertaling [uit het Russisch], inleiding en nawoord: Arie van der Ent. - Amsterdam: De Wilde Tomaat [2014].- 85 pagina's: portret; 20 cm.

Toen Gogol (1809-1852) een jonge knaap was, droomde hij van een grootse toekomst als schrijver en/of wereldverbeteraar. In 1827 schreef hij het lange gedicht 'Hanz Küchelgarten', waarmee hij hoopte, en eigenlijk ook verwachtte, de literaire wereld te veroveren. Het gedicht gaat over een Duitse jongen, die verliefd is op de kleindochter van de plaatselijke dominee, maar toch, uit romantische onvrede, besluit de wereld in te trekken. Na een paar jaar komt hij, genezen van zijn 'spleen', weer thuis. Het gedicht had geen enkel succes en werd door de kritiek gekraakt, waarna Gogol de hele oplage opkocht en vernietigde. 'Hanz Küchelgarten', nu voor het eerst in het Nederlands vertaald, is niet opgenomen in Gogols verzameld werk in de Russische Bibliotheek. De uitgave, die ook enkele brieven bevat uit de tijd dat Gogol zijn gedicht schreef, geeft een aardig inzicht in de mentaliteit van de schrijver in zijn jeugdjaren.

Recensent: Willem G. Weststeijn


Het boek hanz küchelgarten van Nikolaj Gogol is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 10,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Nikolaj Gogol boeken - Hanz Küchelgarten
ISBN 9789082025545
PAGINA’S 86
VERSCHENEN 18-09-2014
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER De Wilde Tomaat
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
10,00
Bestel

Andere boeken van Nikolaj Gogol