Nadia Fadil - Tegen radicalisering

Pleidooi voor een postkoloniaal Europa


Nadia Fadils meest recente werk spitst zich toe op het begrip radicalisering. De term 'radicalisering' staat hoog op de lijst van ons politiek woordgebruik. Deze 19de-eeuwse term stamt uit een progressief en liberaal gedachtegoed. Nu duidt hij steevast op verontrustende ideologische tendensen en processen - vaak van moslimsignatuur - die zouden kunnen leiden tot geweld.

In deze lezing staat Fadil stil bij de semantische verschuiving van de term radicalisering gedurende de laatste vijftien jaar. Ze toont aan hoe de term radicalisering als ideologisch denkkader ging fungeren om bepaalde vormen van activisme en politiek handelen te pathologiseren en te problematiseren. Ze argumenteert dat de term radicalisering tekenend is voor een onvermogen om niet-seculiere en niet-westerse taal en actievormen te integreren in een politieke woordenschat.

Nadia Fadil is docent bij de vakgroep antropologie aan de KU Leuven waar ze verbonden is aan het Interculturalism, Migration and Minorities Research Center. Ze verricht onderzoek rond verschillende thema's met een specifieke focus op de islam in Europa.


Het boek tegen radicalisering van Nadia Fadil is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 14,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Nadia Fadil boeken - Tegen radicalisering
ISBN 9789057186233
PAGINA’S 52
VERSCHENEN 04-05-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER VUBPRESS
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
14,50
Bestel