Miranda Boone - Paradoxen van toezicht

Straffen in het hart van de samenleving


In Nederland staan wel vijf keer zoveel verdachten en veroordeelden onder toezicht in de maatschappij dan dat er in de gevangenis zitten. Zij voeren werkstraffen uit, worden elektronisch gecontroleerd of moeten een behandeling ondergaan als voorwaarde bij een voorwaardelijke straf of voorwaardelijke invrijheidstelling. Toch is er veel minder aandacht voor toezicht dan voor de gevangenisstraf.

In deze oratie worden 3 paradoxen besproken die verbonden zijn met het uitoefenen van toezicht in de maatschappij. De eerste paradox is dat vormen van toezicht vaak worden geïntroduceerd als alternatief voor vrijheidsbeneming, maar in de praktijk vaak leiden tot een toename ervan. De tweede is dat toezicht het imago heeft van een gunst die in de plaats komt van (echte) straf, maar een steeds punitiever karakter heeft gekregen en door degene die het ondergaat wel degelijk als leedtoevoeging wordt beschouwd, die soms ingrijpender is dan het uitzitten van detentie. De derde paradox is dat de reactie op (ernstige en minder ernstige) incidenten naar aanleiding van toezicht de impressie wekt dat burgers toezicht massaal afwijzen, maar dat dit toch moeilijk valt te rijmen met de betrokkenheid van burgers bij de uitvoering ervan.


Het boek paradoxen van toezicht van Miranda Boone is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 14,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Miranda Boone boeken - Paradoxen van toezicht
ISBN 9789462369436
VERSCHENEN 25-06-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Criminologie
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
14,00
Bestel

Andere boeken van Miranda Boone