Michael L.W. Vliek - Schandpaal of schouderklop?

Handhaving door ‘naming en shaming’ en ‘naming en faming’


Het op naam publiceren van opgelegde boetes (naming en shaming) is een populaire en redelijk effectieve handhavingstechniek om naleving van wet- en regelgeving af te dwingen: ondernemingen zijn vaak bereid veranderingen door te voeren om de financiële consequenties van reputatieverlies te voorkomen. Maar wat is de invloed van de morele afkeuring van de omgeving en de schaamte die daar het gevolg van is? Zijn ondernemingen ook bereid veranderingen door te voeren om morele afkeuring te voorkomen? En wat is de invloed van morele goedkeuring? Kan gedragsverandering ook worden bereikt door een naming en faming-interventie?

De resultaten van 3 gedragswetenschappelijke studies laten zien dat organisaties weinig gevoelig zijn voor morele afkeuring: deelnemers konden of wilden zich niet voorstellen dat zij zich zouden schamen wanneer hun organisatie openbaar bestraft werd. Deelnemers konden zich daarentegen beter voorstellen dat zij zich trots zouden voelen wanneer hun organisatie

openbaar beloond werd. Op basis van de huidige resultaten wordt een gecombineerde aanpak van shaming en faming-technieken geadviseerd om effectieve gedragsverandering tot stand te brengen.


Het boek schandpaal of schouderklop? van Michael L.W. Vliek is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 23,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Michael L.W. Vliek boeken - Schandpaal of schouderklop?
ISBN 9789462367593
VERSCHENEN 28-06-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER Boom Criminologie
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
23,50
Bestel

Andere boeken van Michael L.W. Vliek