Menno Hurenkamp - Met opgeheven hoofd

Sociaal burgerschap aan het begin van de 21e eeuw


ALS BURGERSCHAP VAN RECHT TOT PLICHT WORDT

Voor Fransen en Amerikanen is burgerschap een trots bezit, maar Nederlanders zei het begrip eigenlijk nooit zo veel. Het klonk hen als te burgerlijk in de oren. En omdat Nederlanders zichzelf graag als individualisten zien, wekte het zelfs weer­zin op. Maar de tijden veranderden en onder druk van globalisering en individualisering kreeg het idee van burgerschap in Nederland de laatste jaren meer aandacht.

In het onderwijs en via integratie en sociaal beleid propa­geren mensen uit de politiek nu actief burgerschap. Maar met welk doel? Nederlanders moeten van de politiek actieve burgers worden om de overheid te helpen. Burgerschap wordt dus vooral ingezet om langs de weg van gezin, buurt en school het individualisme in te dammen en niet om de overheid of de markt in te perken. En daar is burgerschap toch ook voor bedoeld. Volgens Menno Hurenkamp is er nog een wereld te winnen door trots te zijn op burgerschap.

Menno Hurenkamp (1971) is publicist en onderzoeker. Eerder pu­bliceerde hij bij Van Gennep onder meer 'Kiezen voor de kudde. Lichte gemeenschappen en de nieuwe meerderheid' (met Jan Willem Duyvendak, 2004), 'De kleine pijn van de vooruitgang. Politieke en culturele strijd in het nieuwe Nederland' (2009) en samen met Monika Sie Dhian Ho 'Vooruit. De verzwegen politiek van het bijna elke dag leven' (2013).


Het boek met opgeheven hoofd van Menno Hurenkamp is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Menno Hurenkamp boeken - Met opgeheven hoofd
ISBN 9789461646620
VERSCHENEN 06-06-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Van Gennep
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,90
Bestel

Andere boeken van Menno Hurenkamp