Marlies De Munck - Waarom Chopin de regen niet wilde horen

En andere vragen uit de filosofie van de muziek


In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer op het Spaanse eiland, maar over de betekenis van muziek.

Heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk? Kan een compositie opgevat worden als een verhaal? De vraag naar de betekenis van muziek loopt als een rode draad door de westerse muziekfilosofie.

Terwijl Plato muziek zonder woorden nog uiterst verdacht vond, kwam in de 19de eeuw het idee van de 'absolute muziek' opzetten. Muziek verklaarde zichzelf onafhankelijk van het woord.

De Munck schetst een fascinerend panorama van de denkers en muzikanten die zich hierover het hoofd braken. Ze betoogt dat luisteraars samen, tijdens de muzikale ervaring, betekenis produceren. Deze betekenis volgt rechtstreeks uit de manier waarop we over muziek denken.


Het boek waarom chopin de regen niet wilde horen van Marlies De Munck is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 12,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Marlies De Munck boeken - Waarom Chopin de regen niet wilde horen
ISBN 9789082571240
PAGINA’S 64
VERSCHENEN 24-10-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Letterwerk
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
12,00
Bestel

Andere boeken van Marlies De Munck