Mark Buijs - Religieus erfgoed in Oudenbosch

Het Rome van Willem Hellemons


Mark Buijs

Religieus erfgoed in Oudenbosch. Het Rome van Willem Hellemons

De plaatsnaam Oudenbosch lokt vaak een directe reactie uit. Vrijwel iedereen verbaast zich van veraf of bij een bezoek over de imposante koepels van de basiliek en het instituut Saint Louis in het West-Brabantse land. Het verhaal erachter gaat terug naar de negentiende eeuw: de ambitieuze cisterciënzer Willem Hellemons (1810-1884) zette zich eerst als kapelaan en later als pastoor met al zijn krachten in voor Oudenbosch. Hij stond daar aan de wieg van jeugdzorg, bijzonder onderwijs, ziekenzorg en zocht naar een versterking van het religieus leven.

Daarvoor koos hij, geïnspireerd door zijn studiejaren in Rome, een passende vormgeving: Oudenbosch kreeg een nieuwe parochiekerk naar het model van de Sint Pieter in Rome en een broedercongregatie met het jongensinternaat, Saint Louis genaamd.

Alles in een decor van Romeinse stucgevels, koepels en prachtige tuinen waarvan al rondwandelend nu nog veel is te ontdekken. Deze gids neemt u mee in een bezichtiging en boeiende

beschrijving van alle gebouwen met hun omgeving.

Met foto's van Ramon Mangold.

Mark Buijs is geboren en getogen in Oudenbosch. Hij is werkzaam in de erfgoedsector die in deze tijd te maken heeft met nieuwe uitdagingen zoals behoud en herbestemming van religieus erfgoed. Het vertellen van de verhalen achter de gebouwen ziet hij als een belangrijk instrument voor behoud en overdracht aan volgende generaties.


Het boek religieus erfgoed in oudenbosch van Mark Buijs is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 22,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Mark Buijs boeken - Religieus erfgoed in Oudenbosch
ISBN 9789089722768
PAGINA’S 200
VERSCHENEN 07-01-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Abdij Van Berne, Uitgeverij
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
22,90
Bestel