Marin Terpstra - Omstreden Moderniteit

Over de gemeenplaats "dat is niet meer van deze tijd"


Het koningshuis, religie, zwarte piet. Een greep uit de dingen waarover we vaak de gemeenplaats "dat is niet meer van deze tijd" horen. En is iets niet van deze tijd? Dan is het niet modern. De vaststelling of iets wel of niet tot 'deze tijd' behoort, lijkt dan ook de geest van de moderniteit uit te drukken.

Maar is dit wel zo modern als het lijkt? "Dat is niet meer van deze tijd" verwijst naar een maatstaf - de tijd - die zou uitmaken wat wel of niet passend is. Maar de moderniteit is nu juist verbonden met het loslaten van elke 'transcendente' maatstaf die door iemand of een instelling kan worden vertegenwoordigd of belichaamd. Kortom, de gemeenplaats wijst op een volstrekt onmoderne manier van modern zijn.

Hoezo, 'modern'? vraagt Marin Terpstra zich dan ook af. In Omstreden Moderniteit reflecteert hij op de geest van de moderniteit. In de moderne tijd, stelt Terpstra, zijn maatgevende begrippen 'wezenlijk omstreden' geraakt. Een interpretatiemonopolie is onmogelijk geworden. Concurrerende beschrijvingen van de maatschappij bestrijden elkaar. Kan een beroep op de tijdsgeest nog een uitweg bieden?

Terpstra laat zien dat de moderniteit zelf wezenlijk omstreden is. De moderne tijd is geen maatgevende orde, maar een problematisering van de tijdsordening. De lezer kan opgelucht ademhalen: hij of zij hoeft compleet niet met de tijd mee te gaan.


Het boek omstreden moderniteit van Marin Terpstra is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 20,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Marin Terpstra boeken - Omstreden Moderniteit
ISBN 9789491736056
PAGINA’S 208
VERSCHENEN 19-01-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Wilde Raven
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
20,00
Bestel

Andere boeken van Marin Terpstra