Marijke Nijboer - Achter de voordeur

Vijf jaar meekijken bij gedwongen opvoedondersteuning aan een Rotterdams gezin


In een met vuilniszakken dichtgeplakte woonkamer leven Stefan en Martina met hun kinderen op een matras. Ze wiegen hun zoontjes maar praten nauwelijks met ze. Vijf jaar later doet het gezin spelletjes en staan er meubels; allemaal dankzij de gedwongen opvoedondersteuning. Hoe kon het dat deze ouders niet wisten hoe ze een huis moesten bewonen? En zijn ze beter geworden van de opgelegde hulp? Journalist Marijke Nijboer keek vijf jaar 'achter de voordeur' mee met de hulpverlening aan dit multiprobleemgezin.

Ze beschrijft beeldend hoe hulpverleners worstelen en Stefan en Martina opkrabbelen. Als de kinderen toch uit huis worden geplaatst, rijst de vraag: (hoe) kunnen deze ouders hun kinderen terugkrijgen?

In het laatste hoofdstuk kijken ouders en hulpverleners terug en schetst Kees Bakker(Nederlands Jeugdinstituut) hoe de hulpverlening aan multiprobleemgezinnen beter kan.

nbd biblion

Recensie door G. Brandorff

De schrijver (journalist) kijkt vijf jaar lang (2011-2016) samen met de hulpverlening 'achter de voordeur' van een Rotterdams probleemgezin. Met verpletterende eerste indrukken: het jonge, zwakbegaafde stel Martina en Stefan en hun twee zoontjes eet, slaapt en speelt computergames op een grote matras. Overal liggen spullen, de verwarming staat op 33 graden, het stinkt...

Chronologisch, indrukwekkend duidelijk, meelevend en kritisch beschrijft Nijboer de veelal tevergeefse pogingen van diverse instanties het leven van dit gezin een positievere wending te geven. De hulp is te vaak ongecoördineerd en ongestructureerd en de belangen van de

kinderen worden te vaak uit het oog verloren. Het boek en de enorme lijst van hulpverleners in het gezin geven duidelijk aan dat de hulp aan multi-probleemgezinnen opnieuw doordacht moet worden. De kinderen zijn uiteindelijk toch in een pleeggezin terechtgekomen. Met boek houdt praktijk, organisatie en beleid van de hulpverlening een pijnlijke spiegel voor.


Het boek achter de voordeur van Marijke Nijboer is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 19,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Marijke Nijboer boeken - Achter de voordeur
ISBN 9789077024867
PAGINA’S 128
VERSCHENEN 27-11-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij De Graaff
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
19,95
Bestel