Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge - De brede basis van het sociaal werk

Grondslagen, methoden en praktijken


Sociaal werkers zijn als duizendpoten actief in de maatschappij. Ze werken binnen een diversiteit aan organisatorische contexten vanuit een veelheid aan functies. Daarbij werken ze samen met cliënten, professionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Bovenal zijn ze er voor de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen waarbij ze worden in aanraking gebracht met allerhande individuele, sociale en maatschappelijke vraagstukken. In deze complexiteit dreigt het zicht op de gemeenschappelijke basis van het beroep verloren te gaan. Dit zicht is echter van groot belang voor het ontwikkelen van een krachtige beroepsidentiteit, voor de herkenbaarheid van het beroepsgroep, en voor het verstevigen van de positie van het beroep in de maatschappij. Dit boek biedt inzicht in een representatieve selectie van methoden en praktijken met bijzondere aandacht voor de gemeenschappelijke grondslagen. Zo wordt recht gedaan aan de veelkleurigheid die het beroep kenmerkt, maar vooral ook aan de brede basis die hieraan ten grondslag ligt.

De brede basis van het sociaal werk bestaat uit vier delen en een beschouwend slothoofdstuk. Deel I beschrijft de gemeenschappelijke basis van het sociaal werk met aandacht voor historische kwesties, belangrijke thema's, de wetenschappelijke kennisbasis en het methodisch handelen. De structuur voor de overige delen verwijst naar de diverse oorsprongen van het sociaal werk - social casework, social group work en community development. In die delen ontstaat een beeld van een professional die kan werken op individueel niveau, op het niveau van gezin, groep en gemeenschap en zich daarbij tegelijk inzet voor het verbeteren en opbouwen van een gezonde en rechtvaardige maatschappij.

Het boek is geschreven voor studenten van sociale studies. De aandacht in het boek voor de recente veranderingen in de verzorgingsstaat en het sociale domein maakt het ook zeer geschikt voor professionals. Het online studiemateriaal richt zich op het conceptualiseren en concretiseren van de leerinhoud.

De diverse hoofdstukken zijn geschreven door verschillende auteurs met ruime expertise in het sociaal werk. Het boek staat onder redactie van Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge en Lia van Doorn.


Het boek de brede basis van het sociaal werk van Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 34,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge boeken - De brede basis van het sociaal werk
ISBN 9789046905821
VERSCHENEN 16-11-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Coutinho
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
34,50
Bestel

Andere boeken van Marcel Spierts, Ard Sprinkhuizen, Margot Scholte, Marc Hoijtink, Ed de Jonge