M.J.H.M. Poorthuis, T.A.M. Salemink - Lotus in de lage landen

De geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland. Beeldvorming van 1840 tot heden


VANAF 3 EX GELEVERD MET RvR

Bekroond met de Gouden erepenning van het Teylers Genootschap 2009

Het boek Lotus in de Lage Landen geeft voor het eerst een compleet overzicht van de geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland. Het is voorzien van vele en zeldzame foto?s en afbeeldingen.

Boeddha is een bekende persoonlijkheid in Nederland. Zijn beeld is te koop in tuincentra en warenhuizen. Voor veel mensen staat Boeddha op één lijn met Mozes, Jezus en Mohammed. Maar hoe kwam Boeddha hier terecht en welke invloed heeft het Boeddhisme door de tijd heen in Nederland gehad? Achtereenvolgens behandelt het boek:

- Boeddha als mysterieuze oosterse gestalte (19de eeuw).

- Boeddhisme als modeverschijnsel in het begin van de 20ste eeuw: Boeddha wordt voor kunstenaars en schrijvers een inspiratiebron (Toorop, Mondriaan, Van Eeden), voor theosofen en antroposofen een bron van religieuze wijsheid?. Krishnamurti is razend populair houdt grote meetings in Nederland, waarbij vooral de rijke upper class in de lotushouding zit. Anarchisten en religieus-socialisten zien in Boeddha een oosterse Jezus. Protestantse kerken raken in paniek: uit protest tegen de invloed van het Boeddhisme wordt de Gereformeerde Bond opgericht!

- ?Oosterse renaissance' in de jaren ?60: invloed van popmuziek op jongeren. The Beatles in India bij Maharishi Yogi, Ravi Shankar.

- Jaren ?70 en ?80: Boeddhisme als psychologie, lifestyle en bron van zelfontplooiing.

- Boeddhisme als leidraad voor succesvol ondernemen in de jaren ?90. Boeddhisme wordt business...

Historicus Theo Salemink en theoloog Marcel Poorthuis, beide verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, brengen deze fascinerende geschiedenis van de ?Lotus in de lage landen? in beeld.

Dit eerste overzichtswerk van een onbekende periode uit de Nederlandse cultuur- en religiegeschiedenis is bekroond met de gouden erepenning van het Teylers Genootschap 2009 (Teylers Museum, Haarlem).


Het boek lotus in de lage landen van M.J.H.M. Poorthuis, T.A.M. Salemink is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


M.J.H.M. Poorthuis, T.A.M. Salemink boeken - Lotus in de lage landen
ISBN 9789079578054
PAGINA’S 384
VERSCHENEN 14-02-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Parthenon
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,90
Bestel