M. de Baar, C.M. Lenarduzzi, G. Verhoeven - Jaarboek De Zeventiende Eeuw 2018

Cultuur in de Nederlanden in interdisciplinair perspectief


Lees vooral niet verder! De inhoud van het themadossier is immers strikt geheim! Met een nummer over secreten in de kunst, heimelijke diplomatie en stiekeme politiek in de zeventiende eeuw exploreert dit Jaarboek de schimmige achterkamertjes van de Gouden Eeuw. Waren versleutelde brieven en codetaal afdoend om militaire operaties en andere vertrouwelijke informatie geheim te houden of waren bijkomende middelen en ‘kunststukjes’ broodnodig om de vijand iets op de mouw te spelden? Hoe bleven geheime technieken en procedés in de kunst bewaard, terwijl er net in de zeventiende eeuw een toevloed aan libri dei secreti verscheen? Djoeke van Netten opent met haar introductie het themadossier en maakt een state of the art op van het lopend onderzoek over geheimhouding in de vroegmoderne tijd. Naast het themadossier bevat het Jaarboek ook een aantal losse artikelen en een overzicht van nieuw onderzoek over de zeventiende eeuw.

Inhoud: Van de redactie Themadossier Secreten, spionage en stiekem gedoe: DJOEKE VAN NETTEN, Geheime praktijken?! Zeventiende-eeuwse geheimen en waar ze te vinden INGMAR VROOMEN/LIDEWIJ NISSEN, Cijferschrift en spionage. De geheime correspondentie van raadpensionaris Johan de Witt met de Nederlandse ambassadeur en zijn secretaris in Engeland, 1664-1665 ARJAN DE KOOMEN, Werkplaatsgeheimen en boeken van openbaring. Een onthullend perspectief op de kunstliteratuur van de zeventiende eeuw JAN DAALDER, ‘They of Holland have tricks wherby to do things’. Geheimhouding rond de missie van Michiel de Ruyter van 1664-1665 Artikelen: MICHEL HOENDERBOOM, Corruptie in de Republiek. Andries Hessel van Dinther, baljuw van Beijerland TON VAN STRIEN, Een foutje moet kunnen. De opgeruimde poëtica van Lambert van den Bosch Nieuw onderzoek: MARTINE VELDHUIZEN, Waarheidssprekers in de vroegste Nederlandstalige drukken (1450-1500) JASPER VAN DER STEEN, The Nassaus and the Family Business of Power in Early Modern Europe


Het boek jaarboek de zeventiende eeuw 2018 van M. de Baar, C.M. Lenarduzzi, G. Verhoeven is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 25,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


M. de Baar, C.M. Lenarduzzi, G. Verhoeven boeken - Jaarboek De Zeventiende Eeuw 2018
ISBN 9789087047542
PAGINA’S 120
VERSCHENEN 27-12-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Verloren
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
25,00
Bestel

Andere boeken van M. de Baar, C.M. Lenarduzzi, G. Verhoeven