Longchenpa - Helder gewaarzijn

Vier vormen van vertoeven in puur en totaal aanwezig-zijn


Gewoonlijk wordt onze aandacht compleet in beslag genomen door doelgericht handelen en het reageren op alle informatie die op ons afkomt. We verdwalen in dagdromen en fantasieën, en zijn zelden werkelijk aanwezig.

De Vier vormen van vertoeven is een unieke tekst die geschreven werd door Longchenpa, de belangrijkste Tibetaans boeddhistische leraar uit de veertiende eeuw. In poëtische en kristalheldere bewoordingen beschrijft hij de vier kwaliteiten - ongrijpbaarheid, openheid, spontaniteit en één-zijn - die kunnen leiden naar het compleet aanwezig-zijn in het moment zelf. Wanneer je ontspant in de directheid van het ervaren worden alle gebeurtenissen een spel van transparante verschijnselen, en kristalliseert je bewustzijn zich steeds verder uit. De doorschijnende helderheid die dan vanzelf ontstaat, wordt 'helder gewaarzijn' (Tib. rigpa) genoemd, het innerlijke ontwaken voor de volmaaktheid en compleetheid (dzokchen)

van het bestaan, de hart-essentie van het boeddhisme.

De vertaling en uitleg van deze prachtige tekst, en de bijbehorende dzokchen meditatie instructies, worden gegeven door Robert Hartzema

en Marjan Möller.

Robert Hartzema geeft sinds 1980 les in het Tibetaans boeddhisme en specifiek in de dzokchen traditie. Hij werkte veertien jaar als therapeut en trainer, en is de schrijver van vijftien boeken. Marjan Möller beoefent - na zen en advaita vedanta - sinds 1997 intensief het Tibetaans boeddhisme. Zij is lichaamsgericht therapeute, trainer en medeauteur van 3 boeken. Sinds 2000 geeft zij Tibetaanse yoga en meditatie. Samen geven zij de jaartraining Boeddhistische Psychologie en voortgezette dzokchen groepen.


Het boek helder gewaarzijn van Longchenpa is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Longchenpa boeken - Helder gewaarzijn
ISBN 9789063501129
PAGINA’S 178
VERSCHENEN 19-10-2015
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Karnak, Uitgeverij
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,90
Bestel