Kristof Desmet - Mus

Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?

Kristof Desmet (1971) werd in Roeselare geboren, maar woont sinds 2004 in Lauwe. Hij is leraar Nederlands in Ieper. Al jaren werkt hij mee aan leermethodes Nederlands bij uitgeverij Van In. Mus is zijn tweede boek voor jongeren.

In de boekenkast - recensiesite

Recensie door Antoinette Steeg

Merel, voor haar vrienden Mus, woont samen met haar broer Brix bij hun gescheiden moeder.

Haar vader ziet ze zo af en toe nadat hij het gezin heeft verlaten voor zijn veel jongere vriendin. Ze kan maar niet begrijpen dat haar zo geliefde vader dit het gezin heeft aangedaan.

Mus zet zich enorm tegen het gedrag van haar ouders en dit wordt erger als haar moeder een relatie krijgt met de grootste kwal van school, Luc. Hij is net als haar moeder docent op school en niet de meest aardige vinden Brix en Mus. Dat hij ook nog eens een zesjarige dochter, Nore heeft maakt het drama compleet. De schaamte naar de medeleerlingen is groot en Mus houdt de relatie stil voor haar vrienden.

"Je denkt toch niet dat ik ga babysitten?"

Mus bedenkt samen met Brix een plan om de relatie van hun moeder te boycotten. De plannen gaat echter wel heel erg ver. Ze moet ervoor zorgen dat haar moeder Luc niet meer leuk gaat vinden! Ze bedenkt, zonder na te denken over de gevolgen, meerdere plannen om haar plan te laten slagen. Met of zonder Brix.

Uiteindelijk krijgt Mus interne therapie waar ze Rune ontmoet. Rune is een jongen die graag op zijn gitaar speelt en hier zijn uitlaatklep in vindt. Mus vindt in het schrijven een uitlaatklep. Wanneer ze Rune in vertrouwen neemt komt ze tot inzicht.

Hoe zal het Mus verlopen na haar inzichten?

Gastrecensie Antoinette Steeg: Ik was zeer verrast over Mus. Het boek begint waar het verhaal eindigt. Dit heeft er mee te maken dat de lezer het verhaal leest die Mus op papier heeft toevertrouwd.

Samen met mijn 13-jarige dochter heb ik Mus gelezen. Zij was net zo enthousiast ik. Dit boek staat bij haar tot nu toe boven aan haar favorietenlijst 2018. Zij geeft aan dat het boek zoveel herkenning geeft.

Onder haar vriendinnen zijn ook ouders gescheiden en ze kent de verhalen over wat het kan doen met een puber. De auteur weet waar ze over schrijft. Ze had tijdens het lezen geregeld het gevoel alsof ze deel was van het leven van Mus.

Het verhaal is zo herkenbaar voor jongeren omdat het op een bijzondere wijze de puberteit en het zich afzetten tegen verwoord Daarnaast zitten er zoveel emoties in het boek die elke puber herkent.

Zo komen er bijvoorbeeld opstandigheid, onzekerheid, verliefdheid, angst, verdriet, blijdschap en vertrouwen aan bod. Welke puber herkent zich hier niet in.

Kristof Desmet heeft met Mus niet alleen een pareltje weten neer te zetten maar geeft jongeren ook een boodschap mee. Dat maakt het boek wat ons betreft echt tot een must-read.

Woorden van Meij - recensiesite

Recensie door Annette van der Meij

Mus, heet eigenlijk Merel maar vindt die naam 'keitruttig.' Ze komt behoorlijk met zichzelf in de knoei als haar vader er met een jonger model vandoor gaat en haar moeder voor de charmes van een collega valt. Helaas is dat de minst geliefde leerkracht bij Mus op school. Mus is vastberaden deze relatie te saboteren, koste wat het kost. Dat ze er een te hoge prijs voor heeft betaald, realiseert ze zich helaas te laat.

Mus is een realistisch boek dat leest als een trein. Je bekijkt even de eerste pagina om te zien wat het is en voor je het weet zit je een aantal hoofdstukken verder. Kristof Desmet weet heel goed een spannend verhaal neer te zetten zonder dat de spanningsboog teveel gemanipuleerd wordt.

Het boek begint met Mus die wordt opgenomen in een kliniek. 'Zo dadelijk was ze officieel een gek.' De reden hiervoor is dat ze iets heeft gedaan wat niet door de beugel kon. En dat 'iets' was een gevolg van een opeenstapeling van gebeurtenissen en emoties. Die kom je als lezer naarmate het verhaal volgt te weten.

Zoals de meeste verhalen bestaat ook dit verhaal uit een begin, midden en eind. Het interessante aan dit boek is dat het begin en eind over Mus in het hier en nu gaat en het midden Mus' haar eigen verhaal is dat ze opschrijft voor therapie. Ze schrijft het in de derde persoon omdat het dan voor haarzelf makkelijker is. Ook voor de lezer is dit prettig, want zo blijft het een geheel.

Desmet kaart in het boek een aantal relevantie thema's aan. De onzekerheden van een puber, cyberpesten naar docenten toe, de impact van een scheiding op kinderen, automutilatie en het vals beschuldigen van een docent.

Dat zijn grote thema's waar doorgaans boeken van minimaal driehonderd pagina's over worden volgeschreven. Dat Desmet het lukt in honderdnegenenzeventig en het ook nog op een luchtige manier brengt, is knap. Het is nergens kort door de bocht, maar aan het einde had ik wel het gevoel dat ik Mus nog beter had willen leren kennen.

Zoals ik al eerder schreef, leest het boek als een trein. Dat komt ook door de manier waarop Desmet taal gebruikt. Dialoog, handelingen en gedachtes vullen elkaar naadloos aan. Desmet schrijft in een strakke heldere (jongeren)taal die hier en daar best brutaal is. Misschien een beetje té. Het weerspiegelt goed het karakter van Mus, grote mond maar daarachter schuilt een lief klein vogeltje, alleen overstemt het nu bijna het verhaal.

Het gebruik van Engelse kreten vond ik geen probleem, alleen de overdaad aan beeldspraak en vergelijkingen haalde mij af en toe uit het verhaal. Ik vraag me nu nog steeds af hoe een dode rat voelt die op een vuilnisbelt op een vers lijk zit te wachten....

En hoewel het een vermakelijke spitsvondigheid is, die je ook nooit meer gaat vergeten en zo staan er veel meer in, gaat het bijna ten koste van Mus.

Al met al heb ik genoten van het verhaal en hoop ik dat het goed komt met Mus. Compliment voor de schrijver dat hij een personage van vlees en bloed heeft neergezet waar je stiekem van gaat houden.

Wendy's reviews - recensieblog

Recensie door Wendy Koedoot

Dit is het verhaal van de 16 jarige Merel, Mus voor vrienden. Ze heeft moeilijk met de scheiding van ouders. Haar vader gaat er vandoor met een jongere vriendin. Maar wat nog erger is, dat haar moeder, die lerares is, een relatie heeft met een leraar van haar school. Niet met zomaar een, maar met De Kwal. De meest vervelende leraar van de school. Mus en haar jongere broer Brix proberen om hun moeder op andere gedachten te brengen. Mus is bereid om daar van alles voor te doen, ook al gaat dat best ver. Als dat maar goed gaat .

Je leert Mus kennen als een typische puber van deze tijd. Ze vind school maar zo-zo, heeft een paar vrienden en worstelt met de scheiding van haar ouders. Ze is humoristisch maar kan ook erg naïef zijn. De relatie met haar ouders is niet zo goed meer na de scheiding.Je kan je goed inleven in Mus en haar situatie, het is heel herkenbaar. De andere karakters worden ook genoeg beschreven om je in hen te kunnen inleven. Vooral dat van De Kwal, je kan je zeker in hem inleven ondanks dat hij niet populair is op school .Je snapt wel waarom hij zo is. Tot op zekere hoogte heb je ook medelijden met hem.

Het verhaal begint spannend, al kan je niet meteen plaatsen waarom Mus daar is en wat er gebeurt is. Je snapt dit pas als je het boek gelezen hebt. De rest van het boek vertelt het verhaal vanaf het begin waardoor je langzaam maar zeker snapt wat er gebeurt is. Het boek zit vol met herkenbare situaties, hele grappige of juist zeer ernstige. Het leest vlot omdat de hoofdstukken kort zijn en de schijfstijl vlot en simpel is .Er wordt taal in gebruikt die jongeren zullen herkennen, zoals sms-taal. De opbouw naar het plot is goed met een plotwending die je zeker niet ziet aankomen. Het past bij het boek maar ik vraag me wel af hoe het nu verder zal gaan met Mus.

Ik waardeer dit boek met 4.5 sterren.

Valeries boekenwereld - recensiesite

Recensie door Valerie Vaes

Mus is een rebelse puber die enorm baalt van de scheiding van haar ouders. Haar vader is vertrokken met een andere, jongere vrouw van op het werk en wanneer haar moeder, een lerares, een relatie blijkt te hebben met de verschrikkelijkste leerkracht van school staat het huis helemaal op zijn kop. Samen met haar broer probeert Mus de relatie tegen te houden en ze grijpt elk moment om de situatie te boycotten. Maar mag je het geluk van anderen in de weg staan?

Als leerkracht Nederlands heeft auteur Kristof Desmet de nodige ervaring met pubers en tieners om een boek te schrijven met als hoofdpersonage Mus. De leefwereld van de doelgroep is bij hem waarschijnlijk gekend en dat zorgt ervoor dat zijn personages geloofwaardig zijn en voor de lezer tot leven komen in hun verbeelding.

Er bestaan natuurlijk al ontzettend veel boeken over dit thema en daarom is het belangrijk om boven de andere uit te steken. Daar is Desmet in zekere zin zeker in geslaagd, hoewel hij het niet kan vermijden af en toe terug te grijpen naar welgekende clichés. Zonder al te veel te vertellen over het verhaal, kan je wel stellen dat de handelingen van Mus af en toe voorspelbaar zijn, maar dat dit er niet voor zorgt dat het verhaal naar de achtergrond verdwijnt.

Het is hoe dan ook belangrijk om dit thema open te trekken en een veilige ruimte te creëren om in gesprek te gaan over de thematiek van scheidende of gescheiden ouders. En de auteur biedt met dit boek een aantrekkelijke start. Hoe populair Mus ook mag zijn en hoeveel vrienden ze ook mag hebben, de problemen thuis hebben een grotere invloed op haar dan ze wil toegeven en dan sukkelt ze ook nog eens met voor de eerste keer verliefd worden. Opgroeien is allesbehalve een eenvoudige zaak, zo blijkt maar weer. De gedachtes en ideeën van Mus zijn voor elke lezer binnen of voorbij de leeftijdscategorie van Mus herkenbaar en iedereen krijgt er gedurende zijn leven zonder twijfel mee te maken. Mus is rebels, maar zoekt enkel haar manier om de wereld te begrijpen.

Hoewel de auteur af en toe een cliché nodig heeft om het verhaal te vertellen, biedt dit boek de gelegenheid om een gespreksruimte te creëren over een scheiding en geeft het een inkijk op hoe jongeren hiermee omgaan. Het doel heiligt zeker niet alle middelen, maar Mus laat duidelijk zien hoe moeilijk ze het hiermee heeft en is een heerlijk en humaan hoofdpersonage dat op een eerlijke manier haar verhaal brengt.

Hebban - boekensite

Recensie door Sivia van Elzelingen

Kristof Desmet (1971) is geboren in Roeselare, een gemeente in het midden van West-Vlaanderen. In de loop van de lagere school ontdekte hij al dat verhalen een deur openen naar heel nieuwe werelden. Tijdens zijn middelbare studies wist Desmet al heel snel dat hij leraar Nederlands wilde worden. Hij behaalde in 1992 zijn diploma en ging na zijn legerdienst in Ieper aan de slag. Desmet volgde van 2010 tot 2014 aan het Kortrijkse conservatorium Literaire Creatie bij kinder- en jeugdboekenschrijfster Tine Mortier. Zijn eerste jeugdboek Scherven verscheen in mei 2016. Mus, zijn tweede jeugdboek verscheen in juni 2018 bij Uitgeverij LetterRijn. Kristof Desmet woont en werkt in België.

Mus is boos en verdrietig wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat en haar moeder, een lerares, een relatie begint met een collega. En niet zomaar een collega, maar met Kwal, een van de meest vervelende leraren van de school. Samen met haar broer Brix probeert ze hier een stokje voor te steken. Maar gaat Mus hierin niet te ver?

Mus is een Young Adult boek met een prachtige cover. De kleuren zijn heel mooi gekozen. Het meisje op de omslag straalt verdriet uit. Het boek trekt meteen en na het lezen van het stukje op de achterflap ben je verkocht. Wat is er met dit meisje aan de hand?

Desmet heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest vlot weg. Aan de schrijfstijl merk je dat de auteur leraar Nederlands is en zich goed kan inleven in het leven van een puber. Het voelt meteen alsof het verhaal vanuit de 16-jarige puber Mus geschreven is en dat we in haar schoenen staan. Belangrijke actuele thema's passeren de revue, de scheiding van ouders, de nieuwe partners van de ouders, een samengesteld gezin en vooral hoe de vrienden en andere leerlingen tegen Mus en deze situatie aankijken. Mus worstelt met al deze gevoelens, wat als...

De proloog laat ons meteen weten dat er iets verschrikkelijks gebeurd is en dat Mus spijt heeft van wat ze gedaan heeft. Vervolgens duiken we in het verleden en komen we stukje bij beetje te weten wat er allemaal aan vooraf is gegaan en waarom Mus tot deze daad is gekomen. Een schrijnend verhaal over een meisje die een flinke worsteling met zichzelf en met de situatie doormaakt. Desmet heeft gekozen voor een mooi personage in de vorm van Mus. Een personage waar je van gaat houden en die je in je hart sluit.

Talloze pubers kunnen zich met Mus identificeren. Ze voelen de onmacht, pijn en emoties die Mus ook doormaakt. Mus is een zeer goede Young Adult en is zeker niet alleen geschikt voor jongeren maar ook voor menig volwassene. Een boek dat niemand onberoerd zal laten!

Veronique's Boekenhoekje - recensieblog

Recensie door Veronique Janssen

De voorkant heeft een kwetsbare uitstraling en het past heel mooi bij het verhaal.

In het begin moet ik wennen aan de hoofdpersoon. Aan de ene kant begrijp je Mus heel goed, maar aan de andere kant kun je haar niet duiden. Soms wekt ze mijn irritatie op en soms leef ik juist met haar mee. Naarmate het verhaal vordert, maakt Mus een hele aantrekkelijke groei door. Die ontwikkeling is fantastisch beschreven.

De pagina's glijden door je vingers. Kristof Desmet heeft zich goed ingeleefd in de belevingswereld van Mus. Sommige gedachten van Mus lieten me hardop lachen.

Het verhaal is herkenbaar voor kinderen en jongeren van gescheiden ouders. In het verhaal zit heel veel gevoel. Je voelt de wanhoop, het verdriet en de pijn van Mus. Deze gevoelens raken de lezer.

Mus is een verhaal dat de lezer raakt.

Perfecte buren leesclub - recensiesite

Recensie door Annelien Kruithof en Peter van Bavel

Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?

Peter: Mus beschrijft de zoektocht in de wereld van een zestienjarig meisje, na de scheiding van haar ouders. Zij heeft moeite met het vinden van haar weg om deze nieuwe situatie het hoofd te bieden en maakt hierin keuzes met afschuwelijke gevolgen voor de mensen in haar directe omgeving. En het meest nog voor haarzelf.

Peter: Het boek is naast een proloog en een epiloog opgedeeld in ongenummerde hoofdstukken die te herkennen zijn aan een grote dikgedrukte hoofdletter aan het begin van ieder hoofdstuk. De proloog is een flash-forward, waarna het eigenlijke verhaal wordt verteld, waarna de epiloog zijn naam eer aandoet en het verhaal als geheel mooi afsluit en rond maakt. De omslag van het boek toont het isolement, het verdriet en de wanhoop van de hoofdpersoon.

Annelien: De ouders van Mus zijn gescheiden, dit is het centrale onderwerp in het boek, hier draait het om. Mus en haar broer Brix hebben hier moeite mee, niet alleen dat hun ouders gescheiden zijn, maar ook de manier waarop hun vader het gezin verlaten heeft. Vooral Mus heeft dit gevoel sterk, dat zij verlaten is door haar vader en dat zijn nieuwe vriendin belangrijker is voor hem dan zij.

Hier worstelt zij nog mee wanneer zij en haar broer Brix te horen krijgen dat hun moeder een nieuwe vriend heeft. Dit blijkt niet zomaar iemand te zijn. Het is een van de meest vervelende leerkrachten van school. Vooral Mus krijgt hierdoor ook nog schaamte te verwerken, ze heeft een bepaalde reputatie op school maar is tegelijk ook heel kwetsbaar. Deze kant laat ze echter nauwelijks zien aan de buitenwereld, ze heeft een muur opgetrokken.

Annelien: De volwassenen in dit boek zijn ontzettend egoïstisch, dit was gewoon ergerlijk. De moeder die vindt dat ze geen goedkeuring nodig heeft van haar kinderen, geen rekening lijkt te willen houden met het feit dat zij en haar nieuwe liefde beide op de school van hun kinderen werken en erop staat dat haar kinderen op Nore, de zesjarige dochter van haar nieuwe liefde, passen wanneer zij een avondje uit gaan. Die nieuwe liefde lijkt zich op te willen werpen als nieuw vaderfiguur en dan heb je nog de echte vader van de kinderen die weinig moeite voor hen doet. Als Mus hem dan een keer opzoekt omdat ze hem nodig heeft, is hij er niet voor haar. Fout op fout. Ik geloof meteen dat dit ook in het echte leven voorkomt, daarom zou het boek ook gelezen moeten worden door (gescheiden) ouders dus realistisch en beklemmend is het wel. Natuurlijk ben je zelf ook belangrijk, maar niet over de rug van je kinderen. Wanneer Mus doet wat ze doet is dit misschien niet goed te praten, maar wel zeer begrijpelijk

Peter: De karakters worden authentiek neergezet en groeien in het verhaal. Het taalgebruik is uitermate goed gekozen en zet de sfeer en de belevingswereld van jongvolwassenen waarheidsgetrouw neer. Het verhaal zal jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar enorm aanspreken. Voor jongere kinderen is het door het op sommige momenten expliciete taalgebruik niet aan te raden. Hierin schuilt nu net wel de kracht voor de oudere lezers.

Annelien: Hoewel het een goed en actueel onderwerp is en Desmet in toegankelijke taal schrijft, mist er nog enige diepgang. De situatie met Nore wordt eenmaal aangehaald en hoewel daar genoeg dingen in gebeuren, wordt dit niet meer opgepakt. Ook de vriendschap tussen Mus en Brent wordt wel aangestipt maar nooit uitgediept. In het begin en aan het einde van dit boek is duidelijk dat Mus hulp krijgt. In het midden gelaten of dit de juiste hulp is, had in dit deel van het verhaal ook meer gezeten. Desmet had veel dieper op de banden tussen personages in kunnen gaan.

Peter: Het boek behandelt thema's die nauw verbonden zijn met pubers in een instabiele gezinssituatie, na een scheiding. Naast schuldgevoelens leiden boosheid, somberheid en angst tot een negatief zelfbeeld waaraan alle gebeurtenissen te koppelen zijn. Kristof Desmet is in staat dit verhaal zo realistisch te vertellen dat ik na afloop moest gaan wandelen om het een plekje te geven. Wat een heftig verhaal. Beklemmend doordat wat er gebeurt vanuit de gedachten en belevingswereld van de hoofdpersoon uitermate logisch is, maar door de ogen van de ouder als zelfdestructief en zeer verdrietig wordt ervaren. Ook de broer-zus relatie van aantrekken en wegduwen is wereldecht.

Peter: Het enige punt van verwondering zit hem voor mij in het opvallende feit dat er geen volwassene is die onverstandige keuzes maakt of onvolwassen reageert op de situatie. Dit vind ik niet reëel. In werkelijkheid merk ik dat er altijd wel volwassenen zijn die mee in de kinderbeleving gaan door onvolwassen te reageren of acteren. Die miste ik, achteraf bezien en dat zal de jongvolwassen lezer niet. Die vindt dat alle volwassenen zo reageren als beschreven.

Annelien: Zoals eerder gezegd is het niet goed wat Mus uiteindelijk doet maar wel begrijpelijk. Als lezer krijg je de impressie dat zij als enige de gevolgen ondervindt van deze gebeurtenis en dit zou niet terecht zijn. De onbeantwoorde vragen die je hierdoor houdt aan het eind van het boek, zorgen voor een onbevredigend, enigszins frustrerend gevoel.

Peter: Als muziekliefhebber heb ik genoten van het gebruik van songs en songteksten om de nostalgisch fijne sfeer van vroeger, voor de scheiding, te illustreren. Een vet boek voor de doelgroep. Het is helemaal van nu. Als vader van drie pubers is dit zo echt dat ik er kippenvel van krijg.

Annelien: Mus is een makkelijk te lezen boek waarin het draait om een onderwerp wat zeker bespreekbaar moet zijn. Tegelijk is dit boek ook vooral een voorbeeld (voor volwassenen) hoe het niet moet. 3 sterren voor Mus.

Peter: De jeugd leest steeds minder, zelfs voor de leeslijst op de middelbare school. Ik kan mijn eindoordeel over dit boek het beste geven door een weergave van het gesprek hier in huis gisteren: 'Waar gaat dat boek over?', vraagt mijn dertienjarige. Ik lees de achterflap voor. 'Als je hem uit hebt en gerecenseerd, mag ik hem dan?' Ik geef dit boek 4,5 sterren

SEVERINE'S BOEKENBLOG

Recensie door Severine

Heiligt het doel alle middelen?

De zestienjarige Mus heeft het erg moeilijk met de scheiding van haar ouders. Haar vader is er vandoor met een veel jongere vrouw. En nu heeft ook haar moeder, die lerares is, een nieuwe vriend. Een van haar collega's, en dan nog wel de meeste verschrikkelijke! Zijn bijnaam is dan ook niet voor niets 'De Kwal'. Mus haar wereld staat hierdoor helemaal op zijn kop.

Mus is echter niet van plan om haar moeder zomaar te laten doen. Samen met haar broer Brix probeert ze de relatie van haar moeder kapot te krijgen. En hiervoor is Mus bereidt ver te gaan. Heel ver...

Tweede Young Adult

Met "Mus" heeft de Vlaamse auteur Kristof Desmet zijn tweede Young Adult boek geschreven. Een boek dat verschillende thema's aanpakt waar jongeren soms mee te kampen hebben. Ouders die scheiden, (cyber)pesten, onzekerheid, gevoelens,... Kristof pakt deze thema's goed aan, maar zorgt er tegelijk voor dat het boek luchtig genoeg is, dit dankzij de vlotte en aangename schrijfstijl die Kristof hanteert. Ook het taalgebruik is aangepast naar hoe jongeren praten, gecombineerd met de nodige beeldspraak:

"Op de een of andere manier deed dokter Dupont haar aan een potje smaakloze, kleurloze, kleffe yoghurt denken." (Blz 8 e-book) - "Was ze zo zielig dat haar bestaan dezelfde spanning had als een drijvende sigarettenpeuk in een vieze toiletpot?" (Blz 19 e-book)

Een groot deel van het verhaal vindt plaats op de middelbare school, wat de leefwereld is van jongeren. Maar dit is ook het werkterrein van Kristof, hij is leerkracht Nederlands in Ieper, waardoor hij heel goed weet wat er speelt bij de jongeren van vandaag. Dat maakt dat je je zo goed kunt inleven in het verhaal. Ook voor volwassen zoals ik. Hij weet dus volmaakt hoe hij voor dit doelpubliek moet schrijven.

Open einde

Het boek is op een duidelijke manier opgebouwd. "Mus" start in het nu, maar gaat na enkele hoofdstukken naar het verleden, waar we als lezer gaandeweg te weten komen wat er is gebeurd met Mus. Het boek eindigt in het heden, met een open einde die de lezer aan het denken zet. Je krijgt een idee hoe het afloopt, maar de details laat Kristof over aan de fantasie van de lezer. Daar moet je voor zijn. Ik vond dit wel leuk en passend, zo blijf je nog wat langer van de sfeer van het boek genieten.

Met haar 179 pagina's is "Mus" een vrij dun boek. Dat het Kristof dan toch gelukt is om thema's als echtscheiding en onzekerheid zo goed uit te werken, verdient alleen maar lof. Al had het boek gerust nog wat langer mogen zijn. Mus wordt zo echt neergezet, dat het is alsof ze ook daadwerkelijk bestaat. Merel, die haar naam maar truttig vindt, noemt zichzelf Mus. 'Mus voor de vrienden'. Ze is eigenwijs en opstandig, en doet zich stoer voor, maar is tegelijk erg onzeker en angstig. Een tiener die - net als zoveel andere tieners - het moeilijk heeft met de scheiding van haar ouders en de daarbij horende nieuwe partners.

Zo voelde Mus haar toen ze hoorde wie de nieuwe vriend van haar moeder was: "Met haar werd niet de minste rekening gehouden. Ze voelde zich een appendix, een klein, nutteloos aanhangsel dat bij voorkeur zo snel mogelijk wordt verwijderd." (Blz 17 e-book)

In het hoofd

Kristof Desmet heeft dus met "Mus" een prachtig Youg Adult boek neergezet die niemand onberoerd zal laten. Een verhaal die zowel jong als oud kan boeien. Ik heb er alvast enorm van genoten, het is een boek dat nog lang in mijn hoofd zal zitten. En dat is alleen voor de toppers weggelegd!

Mustreads or not! - recensiesite

Recensie door Caroline Kuiper

Via LetterRijn kreeg ik de YA Mus toegestuurd. Een prachtig boek met harde en prachtige cover. Niet erg dik, het zijn maar 179 bladzijden, maar wel een boek wat jongeren die niet graag lezen sneller kunnen oppakken.

Wat heeft de titel MUS, met het meisje te maken die op de cover met haar hoofd op haar knieën zit en er verdrietig uit ziet, dat is het eerste wat ik me afvroeg.

Maar Mus is dus de naam van Merel een tiener die sinds de scheiding van haar ouders steeds depressiever wordt.

Hoe kun je de nieuwe vriend van je moeder, die ook nog de verschrikkelijkste leraar van school is en niet voor niets de bijnaam De Kwal heeft, zo treffen dat hij je moeder met rust laat en jullie gezinnetje verder kan leven zonder deze indringer. Hoe kun je de vriendin van je vader, die zo jong is en bijna je zus kan zijn accepteren. Onderdelen die Mus mee maakt in haar puber leven.

De proloog vertelt het verhaal van Mus die naar een instituut wordt gebracht voor kinderen met gedragsproblemen. Er moet toch wel iets heel heftigs zijn gebeurd in het jonge leventje van Mus dat ze hiernaar toe wordt gebracht.

Haar moeder diepte een kleine trolley op uit de kofferbak 'Ik neem die wel," zei Mus zachtjes. Haastiger dan haar moeder liep ze in de richting van de receptie. Er was geen weg terug. Zo dadelijk was ze officieel een gek.

Hierna wordt het verhaal verteld vanuit Mus. Haar moeder vertelt dat ze verliefd is op een leraar van school, De Kwal. Samen met haar broer is ze niet van plan deze man te accepteren. Is weglopen een optie?

Eigenlijk gebeurd het niet eens met voorbedachte raden, maar wanneer Mus een gesprek heeft met De Kwal en dat uit de hand loopt, is het De Kwal die de schuld krijgt. Mus weet wel beter maar er is eigenlijk geen weg meer terug. Het verhaal gaat een eigen leven lijden. Kan Mus leven met deze leugen?

Een geweldige YA, die wat mij betreft wel op de boekenlijst van scholen mag komen. Het leven van een puber in conflict met ouders, leraren en zich zelf. Aspecten die pubers tegenwoordig vaak mee maken.

Een echte mustread voor de jeugd, maar zeer zeker ook voor volwassen lezers.

Mustreadsornot - recensiesite

Recensie door Caroline Kuiper

Via LetterRijn kreeg ik de YA Mus toegestuurd. Een prachtig boek met harde en prachtige cover. Niet erg dik, het zijn maar 179 bladzijden, maar wel een boek wat jongeren die niet graag lezen sneller kunnen oppakken.

Wat heeft de titel MUS, met het meisje te maken die op de cover met haar hoofd op haar knieën zit en er verdrietig uit ziet, dat is het eerste wat ik me afvroeg.

Maar Mus is dus de naam van Merel een tiener die sinds de scheiding van haar ouders steeds depressiever wordt.

Hoe kun je de nieuwe vriend van je moeder, die ook nog de verschrikkelijkste leraar van school is en niet voor niets de bijnaam De Kwal heeft, zo treffen dat hij je moeder met rust laat en jullie gezinnetje verder kan leven zonder deze indringer. Hoe kun je de vriendin van je vader, die zo jong is en bijna je zus kan zijn accepteren. Onderdelen die Mus mee maakt in haar puber leven.

De proloog vertelt het verhaal van Mus die naar een instituut wordt gebracht voor kinderen met gedragsproblemen. Er moet toch wel iets heel heftigs zijn gebeurd in het jonge leventje van Mus dat ze hiernaar toe wordt gebracht.

Haar moeder diepte een kleine trolley op uit de kofferbak 'Ik neem die wel," zei Mus zachtjes. Haastiger dan haar moeder liep ze in de richting van de receptie. Er was geen weg terug. Zo dadelijk was ze officieel een gek.

Hierna wordt het verhaal verteld vanuit Mus. Haar moeder vertelt dat ze verliefd is op een leraar van school, De Kwal. Samen met haar broer is ze niet van plan deze man te accepteren. Is weglopen een optie?

Eigenlijk gebeurd het niet eens met voorbedachte raden, maar wanneer Mus een gesprek heeft met De Kwal en dat uit de hand loopt, is het De Kwal die de schuld krijgt. Mus weet wel beter maar er is eigenlijk geen weg meer terug. Het verhaal gaat een eigen leven lijden. Kan Mus leven met deze leugen?

Een geweldige YA, die wat mij betreft wel op de boekenlijst van scholen mag komen. Het leven van een puber in conflict met ouders, leraren en zich zelf. Aspecten die pubers tegenwoordig vaak mee maken.

Een echte mustread voor de jeugd, maar zeer zeker ook voor volwassen lezers.


Het boek mus van Kristof Desmet is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Recensies & Video’s over "Mus"

Kristof Desmet boeken - Mus
ISBN 9789491875564
PAGINA’S 200
VERSCHENEN 08-06-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER LetterRijn
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,50
Bestel

Andere boeken van Kristof Desmet

 • Kristof Desmet - Scherven
  Kristof Desmet - Scherven

  Matte is zestien wanneer hij een traumatische ervaring opdoet. Hij valt in een zwart gat en is nauwelijks nog geïnteresseerd om verder te gaan.Sarah moet verhuizen en is nieuw in het dorp. Ook haar privéleven krijgt een harde klap, waardoor haar vertrouwen in mensen een deuk…

  Lees meer...
  17,00
 • Kristof Desmet - Mus
  Kristof Desmet - Mus

  Mus baalt als een stekker wanneer haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Als haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met…

  Lees meer...
    5,99
 • Kristof Desmet - Scherven
  Kristof Desmet - Scherven

  Matte is zestien wanneer hij een traumatische ervaring opdoet. Hij valt in een zwart gat en is nauwelijks nog geïnteresseerd om verder te gaan. Sarah moet verhuizen en is nieuw in het dorp. Ook haar privéleven krijgt een harde klap, waardoor haar vertrouwen in mensen een deuk…

  Lees meer...
    7,99