Karine Verschueren, Elke Struyf, Eleonora Vervoort, Kathleen Bodvin, Lucia De Haene - Buitenschoolse hulp en zorg op school

Succes verzekerd!?


De impressie bestaat dat het gebruik van buitenschoolse hulp de voorbije jaren is gestegen. Dat de buitenschoolse hulp zo'n groot 'succes' kent, lijkt moeilijk te rijmen met de inspanningen om het zorgaanbod op school te versterken. In opdracht van de Vlaamse overheid werd een grootschalig onderzoek opgezet met als doel de bestaande praktijken inzake buitenschoolse hulp in kaart te brengen. Niet alleen bestudeerden de onderzoekers de omvang en aard van de buitenschoolse hulp, ook de rol en motieven van centrale actoren - zoals ouders, zorgverantwoordelijken en CLB-medewerkers - in het besluitvormingsproces werden onder de loep genomen, evenals de communicatie en afstemming tussen de buitenschoolse hulp en de zorg op school. Ten slotte zochten de onderzoekers naar factoren die de verschillen in het gebruik van buitenschoolse hulp kunnen verklaren. Ze gingen het effect na van kenmerken van zorg op school en andere schoolkenmerken en onderzochten ook het effect van kind-, SES- en migratiegerelateerde kenmerken op het gebruik van buitenschoolse hulp.

De reflecties aangaande de bevindingen uit deze studie kaderen de auteurs binnen drie centrale invalshoeken: (1) het model van geïntegreerde zorg op school en het idee van het zorg- of ondersteuningscontinuüm, (2) de beweging naar medicalisering van de hulpverlening en (3) het maatschappelijk perspectief van het in standhouden en vergroten van sociale ongelijkheid van onderwijskansen.

Over de auteurs

Karine Verschueren is als gewoon hoogleraar verbonden aan de onderzoekseenheid Schoolpsychologie en Ontwikkelingspsychologie van Kind en Adolescent van de KU Leuven.

Elke Struyf is als hoogleraar onderwijskunde verbonden aan de Antwerp School of Education en het departement Opleidings- en Onderwijswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Eleonora Vervoort behaalde in 2013 een doctoraat in de psychologie en werkte als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen.

Kathleen Bodvin is werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de onderzoeksgroep Edubron van de Universiteit Antwerpen.

Lucia De Haene is als docente verbonden aan de onderzoekseenheid Educatie, Cultuur en Samenleving van de KU Leuven.


Het boek buitenschoolse hulp en zorg op school van Karine Verschueren, Elke Struyf, Eleonora Vervoort, Kathleen Bodvin, Lucia De Haene is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 32,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Karine Verschueren, Elke Struyf, Eleonora Vervoort, Kathleen Bodvin, Lucia De Haene boeken - Buitenschoolse hulp en zorg op school
ISBN 9789044133905
PAGINA’S 233
VERSCHENEN 10-04-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant - Uitgevers n.v.
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
32,00
Bestel

Andere boeken van Karine Verschueren, Elke Struyf, Eleonora Vervoort, Kathleen Bodvin, Lucia De Haene