Jos de Jong - Democratie in kinderschoenen

Twee referenda over de eerste Nederlandse grondwet 1797-1798


Ruim tweehonderd jaar geleden vond in Nederland een ongekend democratisch experiment plaats: in twee referenda stemden Nederlandse burgers voor een grondwet, waarmee een democratische en vrije eenheidsstaat een feit werd. Over deze twee referenda is weinig bekend.

Gefascineerd door deze bijzondere periode deed Jos de Jong uitgebreid onderzoek in archieven om de referenda in kaart te brengen. Hoe democratisch waren deze stemmingen? Wie hadden stemrecht? Hoe organiseer je een landelijk referendum als je dat voor de eerste keer doet? Hoe werden burgers geïnformeerd over ontwerpen van een grondwet, in een land zonder verharde wegen, openbaar vervoer met trekschuiten en koetsen, waar publicaties ambachtelijk moesten worden gedrukt? En kunnen de verzamelde uitslagen worden geïnterpreteerd en een plaats krijgen in de geschiedenis van Nederland?

Democratie in kinderschoenen geeft antwoord op al deze vragen en laat overtuigend zien welke blijvende invloed de eerste twee referenda hadden op de Nederlandse politiek en maatschappij.


Het boek democratie in kinderschoenen van Jos de Jong is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 29,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Jos de Jong boeken - Democratie in kinderschoenen
ISBN 9789460043987
VERSCHENEN 21-11-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij Vantilt
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
29,95
Bestel