Jonas Heyerick, Jelle Vermeersch - Le Grand Départ

Uit liefde voor de stiel


Dat Brussel straks het decor is van Le Grand Départ is een eerbetoon aan Eddy Merckx. 50 jaar geleden won de Brusselse Kannibaal zijn eerste tour. Hoog tijd voor 50 vragen aan de Allergrootste. Al stelden we ze zelf niet.

30 jaar geleden stond de Tour op zijn kop op de laatste – de 8 seconden tussen LeMond en Fignon – maar ook op de eerste dag. Uittredend winnaar Pedro Delgado verscheen 2 minuten en 40 seconden te laat op het startpodium. In Madrid blikken we terug met Perico terug op dat proloogdebacle.

Wout van Aert reed, na een mindere winter en een veelbesproken transfer naar Jumbo-Visma, een dijk van een voorjaar.

25 augustus 1969. De kermiskoers van Zingem, een maand na Merckx’ eerste tour. Bahamontes trok naar dit dorpje aan de Schelde en reconstrueert de misschien wel dodelijkste dag in onze wielergeschiedenis.

Welke was de eerste col in de Tourgeschiedenis? Waar boekte Eddy Merckx zijn eerste individuele etappezege? Twee vragen. Éen antwoord. Le Ballon d’Alsace in de Vogezen. Een portret van de berg die een Tour baarde.

En verder: een ode aan de solo-ontsnapping, wielerfilosoferen met Bert Wagendorp, éminence grise Hilaire Van der Schueren en de Grote Geschiedenis van Le Grand Départ.Jonas Heyerick, Jelle Vermeersch boeken - Le Grand Départ
ISBN 9789082791570
PAGINA’S 152
VERSCHENEN 04-06-2019
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Sportliteratuur Uitgeverij
Levertijd: ongeveer 3-5 werkdagen
  9,95
Bestel

Andere boeken van Jonas Heyerick, Jelle Vermeersch