Joke de Jonge - Ik weet nog goed...

Voorleesverhalen en activiteiten voor mensen met beginnende dementie


Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met bijzonder voor hen geschreven verhalen. Na zich grondig verdiept te hebben in dementie en lezen, zette zij een pilot project op om in de praktijk verhalen uit te proberen en deze verder te ontwikkelen.

In actieve samenwerking met een vaste groep mensen met beginnende dementie uit het Odensehuis (een laagdrempelig inloopcentrum) kwam zij tot de bundel voorleesverhalen Ik weet nog goed ...

Geuren (een versgebakken appeltaart, doorgekookte spruitjes) en geluiden (de bakelieten telefoon, het malen van koffie) nemen daarbij een belangrijke plaats in, omdat zij mensen snel meenemen naar vroeger, waarbij beeldmateriaal (de strenge winter van 1963, zomerse waterpret) de sfeer van de verhalen nog eens ondersteunt.

Naast verhalen, activiteiten en sfeerpagina's, is in het boek een praktisch deel opgenomen, 'Aan de slag', dat bestaat uit talrijke aanwijzingen en suggesties om in welke vorm van dagbesteding dan ook met een groep mensen te kunnen werken. Denk daarbij aan werkvormen als reminisceren, geuren en geluiden gebruiken, met elkaar liedjes zingen, gedichten lezen, muziek beluisteren en met elkaar activiteiten ondernemen. 'Aan de slag' is niet alleen bestemd voor activiteitenbegeleiders, verzorgenden en vrijwilligers, ook voor mensen in de privésfeer zijn er veel tips uit te halen. Het past compleet in de lijn van de weg die wij als maatschappij in willen slaan: de weg naar een dementievriendelijke maatschappij.

Gerdi Verbeet

Recensie door Gerdi Verbeet

Ik wens het boek vele jonge en oude lezers toe en hoop dat het inspireert tot goede gesprekken tussen jong en oud'.


Het boek ik weet nog goed... van Joke de Jonge is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Joke de Jonge boeken - Ik weet nog goed...
ISBN 9789088506857
VERSCHENEN 14-09-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER SWP, Uitgeverij B.V.
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,90
Bestel

Andere boeken van Joke de Jonge