Joke de Jonge - Een kijkje achter de schermen

Theater maken met mensen met beginnende dementie


'Een kijkje achter de schermen' laat zien wat een inspirerende onderneming het kan zijn als je het aandurft om met mensen met beginnende dementie theater te maken.

Mensen met beginnende dementie kunnen veel meer dan vaak gedacht wordt. Omdat dementie vooral geassocieerd wordt met verlies, verdriet en zware zorg zou je bijna vergeten dat er ook een andere invalshoek is. Als je de juiste toon treft en je openstelt voor de ander, is er namelijk een wereld te winnen.

Een kijkje achter de schermen laat zien wat een inspirerende onderneming het kan zijn als je het aandurft om met mensen met beginnende dementie theater te maken. In het Odensehuis ondernamen zij deze geweldige ontdekkingsreis en de ervaringen uit dat proces vormen de basis van dit boek. Fotomateriaal getuigt van het plezier dat deze voor de doelgroep vernieuwende vorm van tijdsbesteding kan opleveren.

Wat zijn de ingrediënten voor een boeiende voorstelling en hoe krijg je zo’n project van de grond? Zowel in het klein als groter, bijvoorbeeld gecombineerd met muziek en zang. Maar vooral: waar moet je aan denken, rekening mee houden, op vooruitlopen bijzonder met deze doelgroep? Welke reacties en belemmeringen kun je tegenkomen en hoe ga je daarmee om? Een beschrijving van dat proces in deel 1 wordt aangevuld met deel 2 ‘Aan de slag’ dat praktische hulpmiddelen bevat zoals een standaard script, allerlei checklists en de opzet van een omkleedschema.

Met theater maken kun je onverwachte, sluimerende talenten (weer) tot leven laten komen.

Een kijkje achter de schermen is het tweede methodiekboek van Joke de Jonge over een vorm van zinvolle en prettige tijdsbesteding voor mensen met beginnende dementie. Het eerste methodiekboek in deze serie ‘Ik weet nog goed…’ gaat over voorleesverhalen en activiteiten daaromheen. Activiteitenbegeleiders, stagiaires, vrijwilligers en andere enthousiastelingen kunnen nu aan de slag met alles wat met theater te maken heeft.


Het boek een kijkje achter de schermen van Joke de Jonge is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Joke de Jonge boeken - Een kijkje achter de schermen
ISBN 9789088508318
VERSCHENEN 18-09-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER SWP, Uitgeverij B.V.
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,90
Bestel

Andere boeken van Joke de Jonge

 • Joke de Jonge - Ik weet nog goed...
  Joke de Jonge - Ik weet nog goed...

  Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen. Na zich grondig verdiept te hebben in dementie en lezen, zette zij…

  Lees meer...
  24,90
 • Joke de Jonge - Geheime gebaren
  Joke de Jonge - Geheime gebaren

  'Als opa en Thijs samen gebaren, snap ik er niet veel van. Zij gebaren zo snel met elkaar.? Joliens stem klinkt teleurgesteld. 'Ja lieverd,? zegt haar moeder. ?Maar dat hebben dove mensen nou altijd als wíj praten?? Jolien zit die ochtend wel twee uur in haar Gebarenwoordenboek…

  Lees meer...
  11,50
 • Joke de Jonge - SUUS EN STEEF OP REIS
  Joke de Jonge - SUUS EN STEEF OP REIS

  Suus en Steef gaan met hun moeder op reis. Hun moeder wil zin, zee en rust. Daarom gaan ze naar Griekenland. Maar rust krijgen ze niet! Op het vliegveld zienze een verdachte man. Die man vermomt zich als vrouw. Verstopt hij soms een bom onder zijn kleren?

  Lees meer...
    4,99
 • Joke de Jonge - Een vreemd hotel
  Joke de Jonge - Een vreemd hotel

  "Willen jullie me helpen in Itali;Dat vraagt Nino aan Mieke, Jesse en mama.Buurman Nino heeft daar een hotel gekocht.Het hotel ligt aan een meer.Daar willen Mieke en Jesse graag heen.Natuurlijk gaan ze helpen!Maar alles wordt anders als ze er zijn.Het hotel is nog niet eens af.Er…

  Lees meer...
    4,99