John Winkel - Ziva

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.

Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.

Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.

Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico's die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

John Winkel (1950) is jarenlang uitgever geweest van onder meer kinderboeken, vakinformatie en publiekstijdschriften. Aansluitend was hij werkzaam als zelfstandig management consultant, trainer en coach.

De wereld van Bryan - recensiesite

Recensie door Bryan Fohler

Doordat de cover en de korte inhoud mij in eerste instantie niet echt aanspraken, heb ik dit boek een beetje links laten liggen. Echter omdat Veronique er zo over te spreken was, kon ik het niet laten om toch te kijken of ik zo fout zat met mijn eerste gedachten. Nu achteraf kan ik zeggen... Wat ben ik blij dat ik dit boek toch heb gelezen want ik had dit debuut echt niet willen missen.

Als bij wijze van de epiloog op de achterflap had gestaan had ik direct en volmondig ja gezegd op dit boek en zou ik ook meteen aan dit boek begonnen zijn. Want tijdens de epiloog is de spanning meteen voelbaar. Hierdoor wilde ik ook eigenlijk alleen maar door blijven lezen en niet meer stoppen. Wel moet ik zeggen dat ik soms wat moeite had met de vele personages die voorbij kwamen, maar als ik dan even verder las, wist ik het wel weer wie wie was. Normaal spreekt het onderwerp (bouw)fraude mij niet zo aan, maar Winkel heeft dit op zo'n sublieme wijze geschreven dat ik niet anders dan lof uit kan spreken over dit boek.

Winkel heeft er een fan bij en ik kijk dan ook erg uit naar zijn volgende boek. Ik denk wel dat hij de lat hoog heeft gelegd voor zichzelf om Ziva te overtreffen!

Passievoorboeken - recensiesite

Recensie door Wendy Wenning

Ziva bestaat uit een vier delen, die hun eigen hoofdstuknummering hebben, verhalend vanuit wisselende perspectieven. De hoofdstukken zijn kort en krachtig. Het verhaal start met een spannende proloog die uitnodigt tot verder lezen. Het eerste deel verhaalt over het onderzoek van Ziva en heeft een hoge spanningsboog. Veel ontwikkelingen die meeslepen en een waarborg zijn voor een voortdurende nieuwsgierigheid. Elk deel staat voor een verhaallijn met als rode draad corruptie en witwaspraktijken. De verhaallijnen staan allemaal in verband met elkaar en worden aan het eind prima met elkaar verbonden. Verhaallijnen met een hoge spanning en waarin veel geweld wordt getoond. Door de vele gebeurtenissen komen alleen de personages soms wat onder druk te staan en is het noodzaak de concentratie goed vast te houden. Dit geldt ook voor de verhaallijnen daar deze niet in chronologische volgorde staan. Wat ik jammer vond is dat de krachtige en pakkende titel een verwachtig gaf die later in het boek toch een beetje teniet werd gedaan.

Ondanks de noodzaak van soms wat meer concentratie is dit een thriller die van begin tot eind boeiend en onderhoudend is. De gevaren van onderzoeksjournalistiek worden door de auteur sprekend beschreven waardoor er een overtuigend en geloofwaardig verhaal is ontstaan. Ziva is een thriller die je vastpakt en niet meer loslaat. Interessante, actuele en herkenbare onderwerpen in een uitermate spannende setting gegoten. Een fijne thriller om te lezen, een prima debuut en ik ben ervan overtuigd dat de auteur nog meer in zijn mars heeft.

Graag gelezen - recensiesite

Recensie door Mieke Schepens

De proloog maakte me meteen ontzettend nieuwsgierig naar de beschreven persoon die zijn aftandse mountainbike in de trein naar Rotterdam tilde en toen al wist dat een nog door hem te verrichten daad het nieuws zou halen.

Wie was hij en wat ging hij doen?

Ik kon niet anders dan verder lezen en hetgeen ik las in deze proloog overtuigde me er van dat dit een ander soort thriller zou kunnen zijn dan de thrillers ik vaak las.

ZIVA is bestaat uit vier delen, die steeds onderverdeeld zijn in korte hoofdstukken.

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz ontmoet op een feestje voor bedrijfsmakelaars een nogal dronken Evert Verburg. Ze krijgt van hem een tip over grootschalige fraude binnen de gemeente Woerden waar hij als hoofd bouwprojecten werkzaam is. Als gedreven onderzoeksjournaliste kan ze dit niet naast zich neerleggen en ze gaat op onderzoek uit. Maar wanneer ze dieper in de materie zit en allerlei vuiligheid boven water brengt, komt Ziva meer te weten dan goed voor haar is.

De personages zijn goed uitgediept en zoals ik al eerder aangaf is het geen gebruikelijke thriller met een rechercheur in de hoofdrol; hier is hij een van de vele personages die hun plekje vinden in dit verhaal. Deze andere insteek werkt verfrissend. De diversiteit in karakters is geen belemmering, ze zorgen er voor dat je aan het papier gekluisterd blijft en het boek vlot uitleest.

Ook de dialogen zijn geloofwaardig.

Ik ben onder de impressie van de kwaliteit van dit thrillerdebuut van John Winkel; dat belooft nog wat voor de toekomst!

Voor in het boek las ik een hier bijzonder toepasselijke quote van een Romeins hekeldichter:

Met het geld groeit ook de hebzucht. - Decimus Junius Jevenalis.

Hebban - boekensite

Recensie door Joop Hazenbroek

Uitgeverij LetterRijn is er de laatste jaren in geslaagd om Nederlandse thrillerauteurs die nog niet bekend zijn bij het grote publiek, een podium te geven om hun debuut te maken. Zo hebben verschillende auteurs inmiddels met enige regelmaat hun verhalen gepubliceerd, met succes en goede recensies. Nu is het de beurt aan John Winkel om met Ziva zijn debuut aan het publiek te tonen. De vraag is of hij kan tippen aan het succes van zijn stalgenoten. Voor een groot gedeelte van het verhaal kan hij zeker de verwachtingen waarmaken, maar Ziva eindigt met te veel clichés om van een volmaakt debuut te spreken.

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een interessante tip over een vermoedelijke en grootschalige fraude met de aanbesteding van het nieuw te bouwen stadhuis van Woerden. Al snel heeft zij in de gaten dat het hier gaat om een zaak die zij niet alleen aan kan en zoekt hulp om te infiltreren. De partij waar ze tegenover komt te staan zijn geen kleine jongens en schuwen zeker de zware middelen, zoals witwassen, fraude maar ook marteling en verkrachtingen, niet. Rechercheur Johan Verhulst duikt in de zaak en krijgt daarbij hulp van Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, die persoonlijk bij de zaak betrokken is. Samen komen ze steeds dichterbij de gruwelijke waarheid, maar dit gaat met gevaar voor eigen leven.

Het boek heeft flink wat verhaallijnen en het is dan ook niet eenvoudig om een goede samenvatting te geven waarin de kern duidelijk wordt. John Winkel schaakt op verschillende borden, maar naarmate het verhaal vordert, verliest hij in sommige verhaallijnen lichtjes de grip of komen ze niet tot een einde.

Het boek bestaat uit vier delen die onderverdeeld zijn in korte hoofdstukken. De schrijfstijl van Winkel is prettig om te lezen en het tempo waarmee hij aanvangt, weet hij het gehele verhaal vol te houden. De beschrijvingen van zijn personages zijn helder en in het begin wordt er kennisgemaakt met een groot aantal personages, maar het wordt nooit onoverzichtelijk. Een niet gemakkelijk onderwerp, fraude die betrekking heeft op hooggeplaatste figuren binnen het ambtenarenapparaat, wordt heel overzichtelijk gehouden waardoor de lezer niet in technisch ingewikkelde situaties verzeild. Dit komt de snelheid zeer ten goede. Daarnaast is zijn kennis van zaken meer dan voldoende om zijn verhaallijnen heel geloofwaardig over te laten komen.

De sterkte van deze debuutthriller zit zeker aan het begin van het boek, maar naarmate het verhaal vordert betrapt men de auteur erop dat sommige personages plotseling verdwijnen uit het verhaal, maar nog wel een functie kunnen hebben. De verhouding die opbloeit in het verhaal doet wat geforceerd aan en daardoor wordt deze in sommige opzichten een cliché. Hierdoor is het einde van het boek toch van mindere kwaliteit. Dit doet echter niets af aan het feit dat John Winkel een verdienstelijk debuut heeft geschreven en hij met zijn creatie Leo Klokman nog zeker een aantal verhalen kan produceren. Met Ziva heeft John Winkel een onderhoudende thriller geschreven.

Mustreadsornot - recensiesite

Recensie door Moon Kager

Zou het waar zijn dat zijn collega`s fraude plegen, met de aanbouw het nieuwe stadhuis? Evert, probeert de waarheid te achterhalen, hij neemt onderzoekjournaliste Ziva Berkowitz in vertrouwen en samen proberen ze de onderste steen boven te krijgen.

Een cover waar ik niet heel opgetogen van word, Hij zou niet meteen mijn aandacht trekken, verandert al snel in een verhaal dat mij wel enthousiast maakt. Korte vlot geschreven hoofdstukken, maakt het lezen erg aangenaam. Toch heb ik in het begin moeite met bepaalde scenario`s in het verhaal, ik mis bepaalde aansluiting, terugkoppeling naar eerdere gebeurtenissen. Jammer, want er zit een goed uitgewerkt thema achter. De bouwfraude, waarschijnlijk komt dit veel vaker voor, meer dan wij, leken kunnen weten. John Winkel weet dit in een heel ander licht te zetten. Interessant. En vooral de manier waarop het in Ziva zijn vormen aan neemt. Het boek bestaat uit meerdere delen, gaandeweg het verhaal vordert, vallen de gemiste puzzelstukjes in elkaar en krijg je toch een beter beeld van het verhaal.

Winkel weet de spanning langzaam op te laten lopen en weet de lezer aan het einde nog flink te verrassen. Dit verhaal heeft een pittig staartje.

Ondanks de voor mij missende puzzelstukjes, ben ik onder de impressie. Het onderwerp in samenhang met het staartje en de korte vlotlezende hoofdstukken weten mij toch aangenaam te verrassen.

Een debuut wat wellicht iets meer had mogen bij geschaafd maar zeker niet onverdienstelijk, nieuwsgierig naar meer van deze schrijver.

In De Boekenkast - recensiesite

Recensie door Dayenne Wamsteeker

John Winkel heeft met Ziva een sterke thriller geschreven. Continu is de spanning voelbaar en ben je als lezer nieuwsgierig hoe het verder gaat. Het verhaal speelt zich af in Nederland en de auteur heeft het zo realistisch geschreven dat je als lezer gelooft dat dit ook daadwerkelijk gebeurt kan zijn. Wat begint als fraudezaak door een burgemeester en wethouder resulteert in een grote zaak waarbij grote geldbedragen en belangrijke mensen gemoeid zijn.

Het verhaal is geschreven in een vlotte en toegankelijke schrijfstijl waardoor het boek heerlijk wegleest. Door gebruik te maken van de indeling van vier delen en korte hoofdstukken is het boek overzichtelijk. De schrijver maakt gebruik van wisselende perspectieven en in eerste instantie zijn er verschillende verhaallijnen. Uiteindelijk worden deze verhaallijnen allemaal met elkaar verbonden en komt alles prachtig samen. Een minpuntje van dit boek is de proloog, deze verklapt mijns inziens al iets te veel van het eerste deel van het boek, wat jammer is. Gelukkig zit er in de rest van het verhaal genoeg spanning, waardoor het verhaal meeslepend en boeiend is.

In het boek komen veel personages voor, maar deze worden allemaal goed geïntroduceerd, zodat je gedurende het hele boek kunt onthouden wie wie is en er geen verwarring ontstaat. Uiteindelijk blijkt Leo Klokman het hoofdpersonage in dit boek, die voor zijn tv-programma onderzoeken doet naar criminaliteit. Met behulp van zijn collega's, de politie en andere contacten probeert hij zaken op te lossen en brengt hij deze in beeld voor zijn tv-programma CrimeXplorer. Leo Klokman bijt zich in het onderzoek vast, dit komt deels ook door zijn persoonlijke betrokkenheid, en is nergens angstig voor. Dit maakt hem een zeer geschikt hoofdpersonage voor deze thriller en mogelijke toekomstige thrillers. Ziva doet in ieder geval hopen op meer boeken van John Winkel.

De Perfecte Buren - recensiesite

Recensie door Claudia van Koolwijk

Ik moet eerlijk bekennen dat dit boek niet meteen mijn aandacht zou trekken, maar na het lezen van de proloog was ik toch erg benieuwd geworden. Het leek mij namelijk geen standaardthriller waarbij een moord opgelost wordt door een rechercheur. Mijn vermoedens bleken te kloppen en dit zorgt ervoor dat "Ziva" je als lezer bijzonder verrast.

Het boek zelf is opgedeeld in vier delen en in ieder deel komen er weer nieuwe personages bij. In het begin is dit best wel wennen en af en toe is het nadenken wat de onderlinge relatie tussen personages is, maar eenmaal aan deel 3 begonnen leest het verhaal vrij vlot omdat je gewend geraakt bent aan de schrijfstijl van Winkel. Nu lijkt het alsof de eerste twee delen erg langdradig zijn, maar dit is een onterechte gedachte. Ondanks dat het even duurt voordat je alle personages in kaart hebt gebracht, leest het verhaal ontzettend fijn. Door de korte hoofdstukken ben je zo een eind weg en zelf had ik al snel de neiging om pas te stoppen met lezen als ik een heel deel had gelezen, terwijl ik normaal stop na een bepaald aantal hoofdstukken.

Het verhaal zelf is erg origineel bedacht, vooral omdat niet specifiek de politie, maar juist onderzoeksjournalisten en misdaadverslaggevers overwegend de hoofdrol spelen. Hierdoor neemt Winkel ons als lezers mee om misdaden te bekijken vanuit twee totaal andere richtingen. Wat ik wel jammer vond is dat je als lezer al best snel weet wie er achter de moorden en andere misdaden zaten, doordat je het verhaal leest vanuit verschillende personages. Er was nog genoeg ruimte voor onverwachte zaken, maar in grote lijnen wist je als lezer al snel hoe het verhaal zich ging ontwikkelen. Toch heeft dit mij er zeker niet van weerhouden om het boek tot de laatste pagina te verslinden.

Tot slot wil ik nog extra aandacht besteden aan het boek zelf. Waar ik normaal moeite heb om een boek goed open te houden zonder de rug te beschadigen, is dit boek op een andere manier ingebonden. Hierdoor kon het boek vrij wijd opengeslagen worden zonder dat er ook maar één kreukel in de rug terecht kwam. Persoonlijk vind ik dit erg prettig, vooral als je in bed wilt lezen. Bovendien vond ik het ook humoristisch om een keer een rustige voorkant te zien en juist een drukkere achterkant, zonder dat het hinderlijk was om de omschrijving te lezen.

Kortom ondanks dat dit boek normaal niet snel mijn aandacht zou trekken, vond ik het boek zeker de moeite waard. Hierdoor wordt maar weer eens duidelijk dat het zeker loont om eens een boek te lezen dat misschien niet direct je eerste keus is. "Ziva" krijgt van mij dan ook 3.5 ster en ik zal dit boek ook zeker aanraden aan iedereen die weleens een ander type thriller wil lezen.

Claudia van Koolwijk - recensent De Perfecte Buren

Hebban

Recensie door Guy Doms

"Op het moment dat hij zijn aftandse mountainbike in de trein naar Rotterdam tilde, wist hij dat zijn daad het nieuws zou halen. Vervelend, maar onvermijdelijk. Naar buiten kijkend zag hij de tragische koppen in de media al voor zich."

Met een beresterke proloog die je meteen prikkelt, is het quasi onmogelijk om niet verder te willen lezen. Vanaf de allereerste zin hangt de spanning al explosief klaar in de lucht.

Ze is onderzoeksjournaliste en wordt getipt over een indrukwekkende fraudezaak, ergens in een Nederlandse gemeente. Haar naam is Ziva Berkowitz; ze kan niet echt neen zeggen en stort zich compleet op het onderzoek. Alles brengt ze naar de oppervlakte, de hele omkoopaffaire, de witwasoperaties. Ook de pijnlijke martelpraktijken en de afrekeningen legt ze bloot. Dit is echter nog niet genoeg, Ziva wordt eveneens in aanraking gebracht met een duister geval van afpersing; met haar broer Yakov als geviseerd slachtoffer. Totdat de tipgever overlijdt op een dubieuze manier... Dan is het aan rechercheur Verhulst om het misdaaddossier vakkundig op te lossen. Hij is echter niet alleen, ook Leo Klokman van het televisieprogramma CrimeXplorer laat zich niet ongemoeid. Vanaf dat moment wordt het een levensgevaarlijke situatie, voor alle betrokkenen.

In zijn thrillerdebuut Ziva schuwt de Nederlandse auteur John Winkel (1950) geen gruwel. Tevens neemt hij er graag een stevige portie geweld bij. In vier grote delen - keurig onderverdeeld in een aantal korte hoofdstukken - maakt de lezer kennis met een mooi aantal personages. Toch wel flink bij de les blijven, zeker als je wil weten wie nu werkelijk bij wie en bij wat hoort. Ziva is geen traditionele whodunit; dit keer zijn het eens niet de politiemensen die hun prominente rol opeisen. Weet de auteur zijn lezers wel eens te verrassen, toch duurt het niet zo erg lang vooraleer je de juiste richting hebt aangevoeld. Geen probleem, je leest immers vlotjes verder. Zonder enige poespas davert het verhaal verder.

Winkel diept zijn hoofdpersonages goed uit en bezit de vaardigheid om alle verhaallijnen aan elkaar vast te knopen, uiteindelijk. De auteur heeft ervoor gekozen de misdrijven en het speurwerk eens uit te werken via een exclusieve benadering. Missie geslaagd, wat dat betreft. Op een heel geloofwaardige manier wijst hij op de gevaren van de onderzoeksjournalistiek.

Laatbloeier (als auteur dan toch) John Winkel heeft zeer zeker nog heel wat in zijn mars. Hij getuigt van een fantasierijke geest en is erg inventief. Zoals hij zelf graag schildert, zo beeldt hij sterk uit met zijn snedige taal. Drie en een halve ster.

Koukleum - recensiesite

Recensie door Veronique Wilbrink

De cover is voornamelijk wit met bovenaan de titel en vanaf rechtsboven zie je een vulpen liggen. Bij de punt van de vulpen zie je een rode vlek. Ik stel me voor dat het inkt of bloed moet voorstellen. Inkt omdat onder Ziva staat "onderzoeksjournalistiek met dodelijke gevolgen". Maar omdat er bij staat met dodelijke gevolgen kan het net zo goed bloed zijn. Ik denk dat ik het boek in de winkel niet zo snel opgepakt zou hebben. De cover spreekt me niet zo erg aan. Het komt wat steriel op me over. Benieuwd of het verhaal me meer weet te raken.

De auteur

John Winkel is in 1950 geboren in 's Gravenhage. Toen hij 45 was, is hij met zijn vrouw en 2 kinderen verhuisd naar de Utrechtse heuvelrug, om daar o.a. meer rust en inspiratie te vinden. John heeft geschiedenis gestudeerd, maar na zijn studie is hij als uitgever aan de slag gegaan. Rond zijn 50e ging hij aan de slag als organisatieadviseur bij een bureau voor organisatieontwikkeling.

Door zijn creativiteit en fantasie is John gaan schrijven. Hij heeft meegedaan aan een schrijfwedstrijd waar hij als zesde eindigde van de zevenhonderd deelnemers. Hierdoor was hij gemotiveerd en is hij gaan werken aan zijn manuscript. Hij is bij de Schrijversacademie ook de cursus "thrillers schrijven" gaan volgen. Als John nog tijd over heeft schildert hij graag.

Het verhaal

Ziva Berkowitz, onderzoeksjournalist, krijgt van een ambtenaar een tip over een grootschalige fraude bij de gemeente waar hij werkzaam is. Ze vindt de tip interessant genoeg om er dieper in te duiken en komt achter geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Het leek om iets te kleins te gaan, maar het blijkt van een gigantische omvang te zijn. Moord, witwaspraktijken, corruptie en mishandelingen zijn heel normaal in de wereld die ze heeft ontdekt. Aan de andere kant blijkt dat haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst, en hier wordt ze ongewild ook in betrokken.

Als de ambtenaar die haar de tip geeft opeens om het leven komt, volgen de gebeurtenissen zich razendsnel op.

Een afschuwelijke moord is aanleiding voor de rechercheur Johan Verhulst om zich met de zaak bezig te gaan houden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, wordt ingehuurd, om deze misdaad uit te zoeken. Leo gaat tot het uiterste, en zelfs daar overheen, om de zaak op te lossen.

Mijn mening

De korte inhoud van het boek sprak me aan de ene kant wel aan, maar aan de andere kant, was ik ook wel een beetje angstig, dat het boek niet makkelijk weg zou lezen. Maar wat heb ik me vergist. Ik ben begonnen met lezen en kon niet meer stoppen. Wat een debuut. John legt de lat voor zichzelf wel heel hoog voor een volgend boek.

Het boek begint met een epiloog. En zodra je deze gelezen hebt, wil je eigenlijk nog maar één ding.... Verder lezen en het liefst zo snel mogelijk en pas stoppen als je de laatste letter in het boek gelezen hebt. De epiloog maakt meteen duidelijk dat je met een thriller te maken hebt.

Het boek is opgedeeld in vier delen en in ieder deel komen er andere personages ter sprake, echter is dit duidelijk te volgen en goed te behappen, maar er gebeurt ook in ieder gedeelte iets essentieels, zonder in details te willen treden.

Ziva is sowieso geen standaard thriller waar politie of detective een zaak probeert op te lossen, maar deze keer wordt de zaak opgelost door misdaadverslaggevers en onderzoeksjournalisten. Dit geeft sowieso een originele draai aan het verhaal en zorgt voor een originele thriller. Die zeker genoeg mensen verstelt doet staan.

Ik weet dat ik weer een favoriete schrijver aan mijn lijstje kan toevoegen. En hoop dan ook dat John Winkel niet te lang op zich laat wachten met een volgend boek.

Hanneketinorcenti - recensiesite

Recensie door Hanneke Tinor-Centi

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over een vermeende grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit de kwestie nader te onderzoeken en legt een enorme fraude bloot, waarbij corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties aan de orde van de dag zijn.

"Evert had moeite om zich op het verkeer te concentreren, omdat hij alsmaar aan het gesprek met Ziva en zijn dilemma moest denken. Hij kon ook net doen alsof hij haar nooit had ontmoet en van nu af aan met Luuk en GertJan meebewegen."

Tegelijkertijd wordt Ziva betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst. Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling. Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico's die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

"Haar schedel lag als een gekraakte walnoot aan gruzelementen, waarbij een deel van haar hersenen naar buiten stulpte. Uit haar weggeslagen onderkaak druppelde bloed vanaf de overkapping op de straattegels."

Tjonge, zo nu en dan krijg je ineens een boek in handen dat je van de sokken blaast en dan is het ook nog eens het thrillerdebuut! Na de eerste pagina's was ik al onder de impressie van de fraaie en beeldende schrijfstijl van Winkel. Het feit dat hij op dergelijke wijze zulke actuele thema's gebruikt voor zijn boek, maken het voor mij tot een leesfeest.

Winkel beeldt zijn personages prima uit en zijn dialogen zijn sterk en geloofwaardig. De auteur weet waar hij de lezer van informatie moet voorzien en dat is over het algemeen niet in de dialoog. Een 'fout' die menig auteur nogal eens maakt. Op knappe wijze weet Winkel bovendien de verschillende verhaallijnen, die lange tijd parallel aan elkaar lopen, uiteindelijk met elkaar te verweven.

De opzet en insteek van 'Ziva' zijn origineel en zeker niet standaard. Zowel de misdaden als de onderzoeksmethoden zijn benaderd vanuit een geheel andere hoek dan de liefhebber van dit genre normaliter onder ogen krijgt. Lees 'Ziva' en laat u verrassen!

Het mag duidelijk zijn, ik ben zeer gecharmeerd van 'Ziva'!

Hillybillybeauty - lifestyleblog

Recensie door Hilde Stolk

Van uitgeverij LetterRijn ontving ik het debuut van auteur John Winkel. Een thriller waar ik, na het lezen van de achterflap, meteen nieuwsgierig naar was. Dat John Winkel ook nog eens een zeer prettige schrijfstijl heeft maakt dit boek tot een absolute must om te lezen!

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over een grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds weet bloot te leggen.

Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst. Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het loven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.

Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico's die tot levensbedreigende gevolgen leiden.

Het verhaal begint met een supersterk proloog waarin een moeder moet kiezen tussen het leven van haarzelf en dat van haar dochtertje. Meteen een gruwelijk dilemma waarbij je als lezer in het verhaal gezogen wordt. Vanaf dat moment kon ik het boek niet meer wegleggen.

Het verhaal vervolgt met de ontmoeting tussen Ziva en Evert Verburg. Evert werkt bij de gemeente Woerden als hoofd bouwprojecten en heeft al geruime tijd het gevoel dat er iets niet in de haak is. Hij vraagt om hem te helpen zijn vermoedens op te helderen.

Het verhaal gaat met een hoog tempo en blijft voortdurend spannend en fascinerend. John Winkel heeft een vlotte manier van schrijven waardoor je als lezer door het verhaal vliegt. Af en toe zijn er gruwelijke scènes van folteringen die tot in de detail worden beschreven. Als lezer zal je dit soms wat zweterige momenten bezorgen! John Winkel schuwt deze gruwelijkheden niet!

Een verrassende wending in het verhaal is de wisseling van hoofdrollen. Dit geeft de lezer weer een kijk vanuit een andere invalshoek wat ook verfrissend is. Het verhaal bestaat uit vier delen welke netjes zijn onderverdeeld in korte hoofdstukken. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op zijn plek als alle verhaallijnen samen komen.

"Door het personage Leo Klokman met zijn programma CrimeXplorer in het boek te verwerken heeft John Winkel wat mij betreft het eerste deel van een geweldige serie uitgebracht!"

Ziva is zeker een thriller die ook veel mannen aan het lezen zal krijgen. Daarom absoluut een tip voor Vaderdag!


Het boek ziva van John Winkel is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 17,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


John Winkel boeken - Ziva
ISBN 9789491875496
PAGINA’S 340
VERSCHENEN 13-03-2018
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
Ook verkrijgbaar: e-book.
TAAL Nederlands
UITGEVER LetterRijn
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
17,50
Bestel

Andere boeken van John Winkel

  • John Winkel - Ziva
    John Winkel - Ziva

    Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang.…

    Lees meer...
      5,99