John van Ierland - De Karst. De clown demarreert

De clown demarreert


DE KARST. De clown demarreert. 978.90.8251.633.3

Zijn vader gaf hem zijn eerste racefiets maar had jaren later wel bedenkingen over die actie: " dat had ik nooit moeten doen, geen notaris, geen boer maar een clown op een fiets heb ik groot gebracht: een kermisattractie."

Het sportleven van Gerben Karstens staat bol van belevenissen die anderen deden wanhopen, huilen, lachen en juichen. Hij reed in zijn jeugd jaren veel op de schaats, werd aangezet door zijn grote held Reinier Paping om aan wedstrijden te gaan doen en veroverde zijn plaats in de Nederlandse schaatskernploeg. Ondanks dat talent koos hij toch voor een carriere in het wielrennen. Hij pakte goud op de Olympische Spelen van 1964 en werd professional wielrenner. In die categorie behaalde de superieure sprinter Karstens, van 1965 tot 1980, onder andere overwinningen in alle drie de grote rondes (Frankrijk, Spanje en Italie) en verschillende klassiekers.

* Als de Karst gaf hij nooit op en was hij onverzettelijk.

* Als de Leidse notariszoon wist hij de koers te lezen en organisaties te doorgronden.

* Als de clown bespeelde hij zijn collega's en het publiek, onvergetelijk zijn zijn fratsen en grollen. De Karst, de clown demarreert is een groot interview, een tijdcapsule naar de aantrekkelijke schaats- en wielerdagen van de jaren zestig en zeventig.

Gerben Karstens (1942) was een Nederlands beroepswielrenner in de periode 1965-1980. Ondanks het lidmaatschap van de Nederlandse kernploeg schaatsen koos hij voor het wielrennen. Een dat was geen verkeerde keus! Als amateur won hij de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1964 op het onderdeel 100 kilometer ploegentijdrit. Karstens de sprinter werd beroepsrenner en won etappes in alle drie de grote rondes (zes in de Ronde van Frankrijk, één in de Ronde van Italië en veertien in de Ronde van Spanje). In 1974 droeg hij zelfs twee dagen de gele trui. Niet alleen door zijn splijtende demarrages viel hij op in het peloton maar ook door zijn vele grappen en grollen. Al snel werd hij 'de clown' genoemd. Andere bijnamen zijn: 'de Leidse notariszoon' en 'de Karst'. Na zijn wielercarrière verlegde hij het avontuur naar de wereldzeeën die hij met zijn zeiljacht aandeed.

Een biografie over een van de meest smaakvolle Nederlandse wielrenners ooit en een anekdotisch verhalenboek in één. Heroïsch, eerlijk en vol oprechte humor, zoals het in het wielrennen hoort te gaan. Een boek waarin grote namen hun steentje hebben bijgedragen zoals Bernard Hinault, Jan Janssen, Barry Hoban, Sean Kelly, Jeroen Blijlevens, Ard Schenk en Francesco Moser.


Het boek de karst. de clown demarreert van John van Ierland is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 24,95 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


John van Ierland boeken - De Karst. De clown demarreert
ISBN 9789082516333
PAGINA’S 320
VERSCHENEN 16-10-2017
DRUK 1e druk
UITVOERING Harde kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Woordmagie
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
24,95
Bestel

Andere boeken van John van Ierland

 • John van Ierland - Kees Haast
  John van Ierland - Kees Haast

  Kees Haast Humor en wielrennen gaan goed samen, dit boek bewijst dat; het meest humorvolle wielerverhaal. De Brabantse boerenzoon Kees Haast wordt tijdens een kerkdienst uitgedaagd om mee te gaan fietsen. Op de reservefiets van een ander kan hij de gevorderde renners bijhouden.…

  Lees meer...
  17,50
 • John van Ierland, Henk Baltussen - De jongens van Van Katwijk
  John van Ierland, Henk Baltussen - De jongens van Van Katwijk

  Biografie over Jan, Piet en Fons van Katwijk De jongens van Van Katwijk Jan, Piet en Fons uit Oploo De wielerbroers Jan, Piet en Fons van Katwijk zijn afkomstig uit het Oost-Brabantse dorp Oploo en bekend in de wijde omgeving. Opgeteld kregen de drie tijdens hun…

  Lees meer...
  19,95
 • John van Ierland - De Speer van Rijsbergen
  John van Ierland - De Speer van Rijsbergen

  Het is wat het is Van een simpele jongeman uit het Brabantse dorpsleven naar het grootste wielertalent van Nederland: 'Johan heeft het in zich om de Tour te winnen.' Aan de radio gekluisterd volgt Johan met zijn vader de inspanningen van dorpsgenoot Cees Haast in de Ronde van…

  Lees meer...
  19,95