Jan Storm - Welke democratie?

Burgerschap en zeggenschap


Terwijl de wereld van verbazing naar verbazing strompelt, mogen ook wij in maart 2017 naar de stembus. Gaan we kiezen voor meer van hetzelfde of neemt de burger eindelijk echt het woord? Er doen ditmaal krasse partijen mee en zij kunnen met radicaal andere voorstellen komen. Democratische vernieuwingen zullen daarbij onstuitbaar zijn.

In zijn boek 'Welke democratie?' neemt Jan Storm een flink voorschot op dit thema.

Storm bekritiseert in dit boek het negentiende eeuwse karakter van onze Grondwet en doet een beroep op de grote klassieke staatsdenkers van de afgelopen eeuwen - o.a. Montesquieu, Madison en Tocqueville - maar ook op recente staatsrechtelijke denkers, om concrete voorstellen voor meer democratie te lanceren.

De genezende impulsen zullen van onderaf moeten komen, van de burgers zelf.

Een goed gedocumenteerd en overzichtelijk pleidooi voor meer zeggenschap voor burgers, en daarmee voor een beter burgerschap.

Uitgever

Recensie

"Overal op de wereld lijkt het te rommelen rond democratie. Het politiek establishment klaagt over "populisme", wat betekent dat burgers meer invloed willen op het beleid. Maar grote delen van de bevolking hebben ook het gevoel buitengesloten te zijn. Men leeft in een nep-democratie, is de klacht (als je dat al mag zeggen tegenwoordig).

Jan Storm behandelt deze kwestie in een helder geschreven betoog, waarin hij uitvoerig ingaat op de Nederlandse traditie. Storm pleit voor meer burgerzeggenschap. Hij wijst op de zwakke punten van de vertegenwoordigende democratie. Zonder omhaal van woorden zegt de schrijver dat wie de wetten mag maken de baas is in het land. En de enige logische gegadigde daarvoor dat is het volk; de burgers.

Helaas moeten we constateren dat overal op de wereld een democratisch tekort heerst. De minderheid heerst over de meerderheid. Het is tijd daarin verandering aan te brengen."

prof. dr. Paul Cliteur

(Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders)

"De behoefte aan democratische hervormingen in deze tijd is ook bij ons enorm. Jan Storm voert een overtuigend pleidooi voor meer referenda en zeggenschap van burgers van onderaf."

Harry van Bommel

(Tweedekamerlid voor de SP)


Het boek welke democratie? van Jan Storm is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 20,00 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Jan Storm boeken - Welke democratie?
ISBN 9789492161307
PAGINA’S 288
VERSCHENEN 07-12-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij De Blauwe Tijger
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
20,00
Bestel