Jan Hein Mooren - Bakens in de stroom

Naar een methodiek van het humanistisch geestelijk werk


Methodiek voor het humanistisch geestelijk werk

Humanistisch geestelijk werk is een vorm van professionele begeleiding die ervan uitgaat dat mensen op authentieke wijze zelf zin willen en kunnen geven aan hun bestaan. Het beroep krijgt onder meer gestalte in de zorgsector, in inrichtingen van justitie en in het leger. Bakens in de stroom schetst een methodiek die wordt toegelicht met casuïstiek van raadslieden die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De praktijkgevallen zijn geschreven vanuit de optiek dat zingeving een onontkoombaar proces is en dat een bevredigende zinervaring van belang is voor het persoonlijk welbevinden van individuen. De methodiek is gebaseerd op een sociaal-psychologische benadering van zingeving en op narratieve uitgangspunten voor het begeleiden van mensen. Dit laatste wil zeggen dat in het werk de levensverhalen van cliënten zelf centraal staan.

Zorg + Welzijn, nr. 10, 1 oktober 2013

Recensie door HK

'Beroepen waarin het begeleiden van individuen centraal staat ontwikkelen zich niet overwegend langs de weg van wetenschappelijk onderzoek, maar eerst en vooral in de praktijk van alledag. Begeleiders staan voor de opgave om (soms met vallen en opstaan) hun persoonlijke en professionele bagage af te stemmen op de behoeften en mogelijkheden van personen in specifieke situaties en zo al doende hun vaardigheden en middelen uit te breiden. Maar niet elk wiel hoeft telkens door elke professional zelf uitgevonden te. Worden.' Aldus drs. Jan Hein Mooren die met dit boek de aanzet tot een methodiek geeft die de professional in de geestelijke verzorging richting en houvast kan bieden. Mooren nam begin dit jaar na 38 jaar afscheid van de Universiteit voor Humanistiek. In Bakens in de stroom. Naar een methodiek van het humanistische geestelijk werk, brengt hij interessante casussen bijeen van professionals in het veld. 'Vanuit de gedachte dat presenteren van en reflecteren op casuïstiek de "koninklijke weg" is naar professionele deskundigheid en kwaliteit.' De eerste druk van dit boek is uitverkocht. De tweede druk is herzien en geactualiseerd, mede na commentaren van docenten geestelijke verzorging die het boek gebruiken in hun onderwijs. Een aanrader voor iedereen die betrokken is bij geestelijke begeleiding.


Het boek bakens in de stroom van Jan Hein Mooren is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 22,50 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Jan Hein Mooren boeken - Bakens in de stroom
ISBN 9789077024690
PAGINA’S 172
VERSCHENEN 05-09-2013
DRUK 2e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Uitgeverij De Graaff
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
22,50
Bestel

Andere boeken van Jan Hein Mooren