J.J.A. Mooij - Het morele domein

Over meervoudigheid in de moraal


In de eerste hoofdstukken van dit boek betoogt J.J.A. Mooij dat morele waarden de fundamentele waarden zijn. Wel ontkent hij dat er een absoluut geldige moraal bestaat; er is ruimte voor uiteenlopende en veranderlijke moralen, die inhoudelijk en structureel van elkaar verschillen. Hij verdedigt een vorm van relativisme, die ruimte laat voor onderlinge beoordeling en voor een persoonlijke morele keuze. In de laatste hoofdstukken komen specifieke gebieden of verschijnselen met betrekking tot de moraal aan bod: de herinnering, de verbeelding, de literatuur en de cultuur. Tot slot gaat Mooij in op de vraag of, en hoe, het begrip 'beschaving' kan dienen om culturen en culturele ontwikkelingen te beoordelen.

In de eerste hoofdstukken van dit boek betoogt J.J.A. Mooij dat morele waarden de fundamentele waarden zijn. Wel ontkent hij dat er een absoluut geldige moraal bestaat; er is ruimte voor uiteenlopende en veranderlijke moralen, die inhoudelijk en structureel van elkaar verschillen. Hij verdedigt een vorm van relativisme, die ruimte laat voor onderlinge beoordeling en voor een persoonlijke morele keuze.

In de laatste hoofdstukken komen specifieke gebieden of verschijnselen met betrekking tot de moraal aan bod: de herinnering, de verbeelding, de literatuur en de cultuur. Tot slot gaat Mooij in op de vraag of, en hoe, het begrip 'beschaving' kan dienen om culturen en culturele ontwikkelingen te beoordelen.

- J.J.A. Mooij was hoogleraar analytische filosofie (1971-1976) en algemene literatuurwetenschap (1976-1991) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn laatstverschenen publicaties in boekvorm zijn 'Tijd en Geest. Een Geschiedenis' (2001); Eng. vertaling. 'Time and Mind. The History of a Philosophical Problem'(2005) en 'Het Europa van de Filosofen' (2006).
ISBN 9789089643889
PAGINA’S 208
VERSCHENEN 01-02-2012
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Amsterdam University Press

UITVERKOCHT

Dit boek is uitverkocht. Vul uw e-mail adres in om bericht te krijgen zodra het boek leverbaar is.

E-mail adres:


39,95

De genoemde prijs is een indicatie.