Isabelle Makay, Leeke Reinders - Het gemankeerde (t)huis

Een visuele antropologie over de woonpraktijken van ouderen in Brussel


Het gemankeerde (t)huis is een visueel antropologische studie van de woonpraktijken van zelfstandig wonende ouderen in Brussel. Aan de hand van interviews en fotografische reportages onderzoekt het boek hoe ouderen hun alledaagse leefwereld structureren en vormgeven, en daarmee inspelen op lichamelijke en geestelijke beperkingen en obstakels in de woning en de publieke ruimte van de stad. Welke coping-strategieën hanteren ouderen om hun woonomgeving leefbaar en werkzaam te maken? Welke betekenissen kennen oudere mensen toe aan hun woning en woonomgeving?

Het boek gaat over concrete praktijken van toe-eigening waarmee ouderen hun woonomgeving inrichten en tot thuis maken. Hoe zij hun boodschappen doen, waar en hoe zij eten, hoe zij met fysieke obstakels omgaan, hoe zij sociale netwerken vormen en hoe hun alledaagse leefwereld zich verhoudt tot die van instituties en professionele hulpverleners.

Dit beeldboek heeft als intentie een fijnmaziger inzicht in de zintuiglijke leefwereld van ouderen te verwerven door de alledaagse woonomgeving vanuit hun perspectief te bekijken, door met hen om de tafel te zitten en op pad te gaan.

Over de schrijver(s)

Isabelle Makay is visueel antropoloog en documentairemaker. Ze geeft les aan de design Academy Eindhoven. In haar werk onderzoekt ze hoe we door het gebruik van visuele methodes, zintuiglijke kennis kunnen creëren en begrijpen.

Leeke Reinders is als cultureel antropoloog verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU in Delft. Hij richt zich op het leggen van creatieve verbindingen tussen etnografisch stadsonderzoek en de praktijk en theorie van (interieur) architectuur, stedelijk ontwerp en stedenbouw


Het boek het gemankeerde (t)huis van Isabelle Makay, Leeke Reinders is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 28,90 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Isabelle Makay, Leeke Reinders boeken - Het gemankeerde (t)huis
ISBN 9789044133806
PAGINA’S 187
VERSCHENEN 20-05-2016
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant - Uitgevers n.v.
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
28,90
Bestel