Boeken over overzeese expansie

 • Carla van Wamelen boeken
  Carla van Wamelen - Family life onder de VOC. Een handelscompagnie in huwelijks- en gezinszaken

  Op grond van haar octrooi kreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 niet alleen een handelsmonopolie, maar ook soevereine rechten, die zij - in naam van de Staten-Generaal van de Republiek - in Oost-Indië mocht uitoefenen. De rol van overheid in de… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  49,00
 • Ruud Paesie boeken
  Ruud Paesie - Slavenopstand op de Neptunus

  In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren… (Harde kaft)

  Lees meer...
  19,95
 • Lodewijk Wagenaar boeken
  Lodewijk Wagenaar - Kaneel en olifanten

  Ruim anderhalve eeuw was de VOC koloniaal bestuurder over het kustgebied van Sri Lanka - vanaf de verovering van Galle in 1640 tot aan de Engelse overname van de kolonie in 1796. De VOC was naar Ceylon gekomen om de koning van het binnenlandse rijk Kandy te… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • Carla van Wamelen boeken
  Carla van Wamelen - Family life onder de VOC. Een handelscompagnie in huwelijks- en gezinszaken

  Op grond van haar octrooi kreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 niet alleen een handelsmonopolie, maar ook soevereine rechten, die zij - in naam van de Staten-Generaal van de Republiek - in Oost-Indië mocht uitoefenen. De rol van overheid in de… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  49,00
 • Marijke Huisman boeken
  Marijke Huisman - Verhalen van vrijheid. Autobiografieën van slaven in transnationaal perspectief, 1789-2013

  Om de publieke opinie tegen slavenhandel en slavernij te keren, namen voormalige slaven soms zelf het woord. In het Engelse taalgebied verschenen er vanaf de late achttiende eeuw tientallen autobiografieën van ex-slaven. Een deel van deze teksten werd, in… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Maria van den Boom boeken
  Maria van den Boom - Verloren Wortels

  Meisje neemt u mee naar haar donker oorlogsverleden en de gevolgen ervan. Ze was twee jaar toen de oorlog uitbrak, de oorlog met Japan in het voormalig Nederlands-Indië en de strijd voor de Indonesische onafhankelijkheid van 1941-1949. Flarden van vage… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  18,95
 • J. Marten W. Schalkwijk boeken
  J. Marten W. Schalkwijk - The Colonial State in the Caribbean

  Prof. Dr. Marten Schalkwijk heeft een indrukwekkende sociologische studie verricht over de geschiedenis van Suriname. Zijn monumentale studie (500 pagina¿s) is om verschillende redenen van groot belang. Het is de eerste studie van Suriname die persoonlijke… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Radjinder Bhagwanbali boeken
  Radjinder Bhagwanbali - NSHI-SIN-IISR Tetary - de koppige

  Persbericht Nieuw boek van Dr. Radjinder Bhagwanbali over het verzet tegen contractarbeid in Suriname Dit boek is de tweede publicatie van een trilogie van Radjinder Bhagwanbali over de geschiedenis van Hindostanen onder het Indentured Labour System in… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  12,50
 • Pierre Heijboer boeken
  Pierre Heijboer - De eer en de ellende

  In het oerwoud van Nieuw-Guinea was de dood geen genadige gezel. Hij was er wreed en liefdeloos. Sterven in de jungle was eenzaam verhongeren onder een boom, verdrinken in een stinkend moeras, een mislukte parachutesprong, onthoofd worden door een inboorling… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  20,95
 • C. Fasseur boeken
  C. Fasseur - Rechtsschool en raciale vooroordelen

  Wie het Nederlandse volk een spiegel wil voorhouden, kan niet beter doen dan het te confronteren met zijn koloniale verleden. Dat doet Cees Fasseur in de rede bij zijn afscheid van de Universiteit Leiden. Nederland wilde Indonesië ontwikkelen en op een hoger… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    7,50
 • Stephen Small, Sandew Hira boeken
  Stephen Small, Sandew Hira - decolonizing the mind 20 vragen en antwoorden over het Nederlandse slavernijverleden en haar erfenis

  Veel mensen in Nederland denken dat slavernij en de slavenhandel zaken zijn die lang geleden zijn voorgevallen, van geringe betekenis zijn geweest en weinig relevant zijn voor de huidige Nederlandse samenleving. Maar niets is verder van de waarheid. De… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    7,50
 • Frank Dragtenstein boeken
  Frank Dragtenstein - Alles voor de vrede

  Wie was Boston Band? In de mondelinge overlevering is hij bekend gebleven en wordt hij hooggewaardeerd als ¿stamouder¿, verzetsstrijder, schrijvende ex-slaaf en initiatiefnemer van de vrede. Boston arriveerde vermoedelijk na het jaar 1749 in Suriname en… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  15,00
 • Ankh-Kheru Djehuti boeken
  Ankh-Kheru Djehuti - Gezegend en vervloekt

  In het Nederlands is er weinig literatuur verkrijgbaar die de verworvenheden van mensen van Afrikaanse afkomst belicht. In dit boek behandelt Djehuti-Ankh-Kheru de geschiedenis van de oude klassieke Afrikaanse beschavingen, het ontstaan van de transatlantische… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  20,00
 • Harm Stevens boeken
  Harm Stevens - Gepeperd verleden. Indië, Indonesië en Nederland 1595-2000

  Dutch colonialism go to hell! schreeuwt een spandoek dat in 1960 door Indonesische demonstranten aan het hek van de Nederlandse ambassade in Jakarta wordt gehangen. De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is bepaald door strijd en controverse.… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • Leo Balai boeken
  Leo Balai - Slavenschip Leusden

  Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het slavenschip Leusden, eigendom van de West-Indische Compagnie (WIC), met aan boord 700 Afrikaanse gevangenen, op het moment van de ramp bevonden zich 680 gevangenen aan boord,… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,95
 • H. Krabbendam boeken
  H. Krabbendam - Vrijheid in het verschiet. Nederlandse emigratie naar Amerika 1840-1940

  Zo'n kwart miljoen Nederlanders emigreerden in de periode 1840-1940 naar Amerika. Hans Krabbendam beschrijft hoe deze relatief kleine groep in het Amerikaanse middenwesten een eigen subcultuur vormde die tot op de dag van vandaag herkenbaar is. Vooral… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • Sandew Hira boeken
  Sandew Hira - Decolonizing the mind

  Op 25 oktober 2009 ging Sandew Hira in debat met Prof. Dr. Gert Oostindie van de Universiteit Leiden over de geschiedschrijving van het kolonialisme. Het debat werd georganiseerd door de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Hira beargumenteerde dat Oostindie… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    7,50
 • Armand Zunder boeken
  Armand Zunder - Herstelbetalingen

  In 2001 heeft de Nederlandse regering bij monde van minister Rogier van Boxtel erkend dat Nederland zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan ¿grote onrechtvaardigheden¿ en ¿intense verontschuldigingen¿ aangeboden ¿voor het tot slaaf maken van… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Tristan Mostert, Jan van Campen boeken
  Tristan Mostert, Jan van Campen - Zijden draad

  Zijden draad vertelt de gezamenlijke geschiedenis van China en Nederland vanaf 1600 aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. De verwoede pogingen van de Nederlandse kooplieden om China te bereiken en in China een handelspost te beginnen… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • Leo Balai boeken
  Leo Balai - Het slavenschip Leusden ¿ extra uitgebreide versie

  Op 1 januari 1738 verging voor de monding van de Marowijnerivier in Suriname het slavenschip Leusden van de West-Indische Compagnie (WIC). Van de 716 in Afrika ingescheepte gevangenen overleefden er slechts 16 de ramp. Hoewel het ongetwijfeld de grootste… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  34,50
 • Gijs van der Ham boeken
  Gijs van der Ham - Dof goud

  Aan de hand van een fascinerende reeks voorwerpen, kaarten, tekeningen, gravures en schilderijen, voor een belangrijk deel uit de collectie van het Rijksmuseum, vertelt Gijs van der Ham de lang verwaarloosde geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • M. Sluis boeken
  M. Sluis - Zoutrif

  In 'Zoutrif' gaat Miriam Sluis op zoek naar de achtergronden van de Curaçaose mentaliteit, die door de industrialisatie en globalisering van de twintigste en eenentwintigste eeuw, maar nog veel sterker door het slavernijverleden en de kolonisatie beïnvloed… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,50
 • Johannes Bicker boeken
  Johannes Bicker - Curaçao

  De eeuwige limbo staat voor de weifelende houding van Nederland ten opzichte van zijn ex-koloniën en vice versa. Het gevolg hiervan is een verzameling van volkjes in het Caribisch gebied, dat aan de ene kant geen inmenging accepteert en aan de andere kant… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  17,95
 • Miguel Goede boeken
  Miguel Goede - Bizar bestuur Curaçao

  Sinds 10-10-10 is Curaçao een "nieuw" land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het had een nieuw begin moeten worden. Het werd een opeenvolging van bizarre ontwikkelingen niet alleen op Curaçao maar over de hele wereld. In het boek wordt over deze… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,95
 • Leo Balai boeken
  Leo Balai - Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel

  In de geschiedschrijving van Amsterdam is tot nu toe weinig geschreven over de periode waarin de stad en haar bestuurders zich intensief met slavernij en slavenhandel hebben beziggehouden. Vanaf de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 en de… (Harde kaft)

  Lees meer...
  29,50