Boeken over overzeese expansie

 • Bronnen betreffende Kerk en School in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 1605-1791

  Bronnen betreffende Kerk en School in de Gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de VOC, 1605-1791De Molukse eilanden Ambon, Ternate en Banda waren tijdens de VOC-tijd bestuurlijke en militaire centra en tevens de plaatsen, van waaruit door… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  34,95
 • Bronnen betreffende Kerk en School in de gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 1605-1791

  Bronnen betreffende Kerk en School in de Gouvernementen Ambon, Ternate en Banda ten tijde van de VOC, 1605-1791De Molukse eilanden Ambon, Ternate en Banda waren tijdens de VOC-tijd bestuurlijke en militaire centra en tevens de plaatsen, van waaruit door… (Harde kaft)

  Lees meer...
  95,00
 • Jan de Lint boeken
  Jan de Lint - Om de West

  Om de West De drang om naast de Portugezen een eigen route naar de ‘Specerijen Eilanden’ te vinden was aan het eind van de vijftiende eeuw voor de Spaanse kroon aanleiding voor een aantal expedities. Met het wereldbeeld van die tijd lag het voor de hand om… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  18,95
 • Luc Alofs boeken
  Luc Alofs - Koloniale mythen en Benedenwindse feiten

  De geschiedschrijving van de zogenaamd Spaanse periode van de Benedenwindse eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire (ca. 1499-1634/6) wordt nog steeds gedomineerd door koloniale mythes over inheemse bewoners en Spaanse encomenderos. Inheemse bewoners worden… (Harde kaft)

  Lees meer...
  75,00
 • Luc Alofs boeken
  Luc Alofs - Koloniale mythen en Benedenwindse feiten

  De geschiedschrijving van de zogenaamd Spaanse periode van de Benedenwindse eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire (ca. 1499-1634/6) wordt nog steeds gedomineerd door koloniale mythes over inheemse bewoners en Spaanse encomenderos. Inheemse bewoners worden… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  24,95
 • Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch boeken
  Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam, Jennifer Tosch - Gids slavernijverleden Nederland

  De Gouden Eeuw is prominent aanwezig in het collectieve geheugen van Nederland. Deze tweetalige gids laat de andere zijde zien: honderd plaatsen verbonden met het slavernijverleden in alle provincies, niet alleen in steden als Amsterdam en Middelburg. In… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  15,00
 • Nizaar Makdoembaks boeken
  Nizaar Makdoembaks - Foute dokters en de tabaksindustrie van Sumatra

  In de jaren zestig van de 19e eeuw legden pioniers in de tabak (en kolen) op Sumatra de fundamenten voor een winstgevende industrie die tot op de dag van vandaag bestaat. De autoriteiten deden het in de pers voorkomen alsof er iets groots werd verricht. Begin… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  35,00
 • Robert-Jan Wille boeken
  Robert-Jan Wille - Mannen van de microscoop

  Gee?nthousiasmeerd door Darwin en de Duitse embryologie trokken aan het eind van de negentiende eeuw Nederlandse ontwikkelingsbiologen vanuit hun nieuwe laboratoria naar buiten. Hun leidsman was Pieter Harting: dankzij hem bekeken en vergeleken studenten onder… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,95
 • Marleen van den Berg, George Harinck boeken
  Marleen van den Berg, George Harinck - Voor de geest en het moreel van de troepen

  De oorlog die Nederland na 1945 in Indonesië voerde, raakte de Neder­landse kerken direct. De Nederlandse en Indische kerken bevonden zich met hun geestelijken en gelovigen in het oorlogsgebied. Bovendien zonden de kerken aalmoezeniers en legerpre­dikanten… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • H. van Rinsum boeken
  H. van Rinsum - Sol Iustitiae en de Kaap

  Christelijk geloof, onderwijs en commercie waren voor Jan van Riebeeck en tijdgenoten de belangrijkste motieven om zich aan de Kaap te vestigen. Deze elementen zijn ook vervlochten in de relatie tussen de in 1636gestichte uni-versiteit Utrecht en Zuid-Afrika,… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,00
 • Sylvia Dornseiffer boeken
  Sylvia Dornseiffer - Tjalie Robinson

  Honderd jaar geleden werd Tjalie Robinson alias Vincent Mahieu als Jan Boon geboren in Nijmegen. Drie maanden oud vertrok hij met zijn Nederlandse vader en Indische moeder naar Batavia. Daar was zijn thuis, en tot het bittere einde heeft hij geloofd in een… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  12,50
 • Liesbeth Dolk boeken
  Liesbeth Dolk - F. Springer

  De auteur en oud-diplomaat Carel Jan Schneider / F. Springer overleed in november 2011. Op 3 februari 2012 werd, in samenwerking met de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde en uitgeverij Querido, in Leiden een herdenkingsmiddag gehouden onder de titel… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  12,50
 • Jacqueline Bel boeken
  Jacqueline Bel - Eten en drinken

  Inhoud: Redactioneel GERARD TERMORSHUIZEN, 'Het was of de pijn als een losgelaten duivel haar met onverwinnelijke overmacht bestormde'. De 'pil nummer elf' ofwel vergiftigingen in de Indische literatuur JOSÉ BUSCHMAN, Een rijkdom die nooit verveelt. De… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  12,50
 • Carla van Wamelen boeken
  Carla van Wamelen - Family life onder de VOC

  Op grond van haar octrooi kreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602 niet alleen een handelsmonopolie, maar ook soevereine rechten, die zij - in naam van de Staten-Generaal van de Republiek - in Oost-Indië mocht uitoefenen. De rol van overheid in de… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  49,00
 • Pamela Pattynama boeken
  Pamela Pattynama - Film en Nederlands-Indië

  In Indië waren 'bewegende beelden' onmiddellijk na de uitvinding van de rolprent al populair. Amateurs kochten Kodakjes en maakten eigen home movies van hun familieleden, thuis en op reis. Nu zijn wij voor onze kennis over Indië goeddeels afhankelijk van… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  12,50
 • Verre forten, vreemde kusten

  Nederlanders hebben door de eeuwen heen forten en andere verdedigingswerken op vele locaties ver van Nederland gebouwd. Meestal dienden deze ter bescherming van Nederlandse belangen. Denk hierbij aan de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de… (Harde kaft)

  Lees meer...
  34,95
 • Cees Fasseur boeken
  Cees Fasseur - Rechtsschool en raciale vooroordelen

  Wie het Nederlandse volk een spiegel wil voorhouden, kan niet beter doen dan het te confronteren met zijn koloniale verleden. Dat doet Cees Fasseur in de rede bij zijn afscheid van de Universiteit Leiden. Nederland wilde Indonesië ontwikkelen en op een hoger… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    7,50
 • Sandew Hira boeken
  Sandew Hira - Decolonizing the mind

  Op 25 oktober 2009 ging Sandew Hira in debat met Prof. Dr. Gert Oostindie van de Universiteit Leiden over de geschiedschrijving van het kolonialisme. Het debat werd georganiseerd door de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Hira beargumenteerde dat Oostindie… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    8,50
 • Armand Zunder boeken
  Armand Zunder - Herstelbetalingen

  In 2001 heeft de Nederlandse regering bij monde van minister Rogier van Boxtel erkend dat Nederland zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan ?grote onrechtvaardigheden? en ?intense verontschuldigingen? aangeboden ?voor het tot slaaf maken van mensen en… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  26,50
 • Radjinder Bhagwanbali boeken
  Radjinder Bhagwanbali - Tetary - de koppige

  Persbericht Nieuw boek van Dr. Radjinder Bhagwanbali over het verzet tegen contractarbeid in Suriname Dit boek is de tweede publicatie van een trilogie van Radjinder Bhagwanbali over de geschiedenis van Hindostanen onder het Indentured Labour System in… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  13,50
 • Stephen Small, Sandew Hira boeken
  Stephen Small, Sandew Hira - 20 vragen en antwoorden over het Nederlandse slavernijverleden en haar erfenis

  Veel mensen in Nederland denken dat slavernij en de slavenhandel zaken zijn die lang geleden zijn voorgevallen, van geringe betekenis zijn geweest en weinig relevant zijn voor de huidige Nederlandse samenleving. Maar niets is verder van de waarheid. De… (Zachte kaft)

  Lees meer...
    8,50
 • Ruud Paesie boeken
  Ruud Paesie - Slavenopstand op de Neptunus

  In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren… (Harde kaft)

  Lees meer...
  12,99
 • Tristan Mostert, Jan van Campen boeken
  Tristan Mostert, Jan van Campen - Zijden draad

  Zijden draad vertelt de gezamenlijke geschiedenis van China en Nederland vanaf 1600 aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. De verwoede pogingen van de Nederlandse kooplieden om China te bereiken en in China een handelspost te beginnen… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • Gijs van der Ham boeken
  Gijs van der Ham - Dof goud

  Aan de hand van een fascinerende reeks voorwerpen, kaarten, tekeningen, gravures en schilderijen, voor een belangrijk deel uit de collectie van het Rijksmuseum, vertelt Gijs van der Ham de lang verwaarloosde geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50
 • Lodewijk Wagenaar boeken
  Lodewijk Wagenaar - Kaneel en olifanten

  Ruim anderhalve eeuw was de VOC koloniaal bestuurder over het kustgebied van Sri Lanka - vanaf de verovering van Galle in 1640 tot aan de Engelse overname van de kolonie in 1796. De VOC was naar Ceylon gekomen om de koning van het binnenlandse rijk Kandy te… (Harde kaft)

  Lees meer...
  24,50