Boeken over cultuurgeschiedenis

 • Bart De Clerck, Joost Houtman boeken
  Bart De Clerck, Joost Houtman - De rest is parking

  Waarom Adam en Eva echt wel Antwerps spraken in het Aards Paradijs? Waarom Brabo, volle neef van Julius Caesar, de hand van reus Antigoon afhakte en zo Antwerpenaren inspireerde om lekker contrair te doen? Wat Thomas More, Winston Churchill en Albert Einstein… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,95
 • Christiane Stallaert boeken
  Christiane Stallaert - Naar eigen beeld en gelijkenis

  In een wereld van groeiende mobiliteit en diversiteit staat de sociale cohesie onder druk. Dit boek schetst een indringend beeld van de excessen waartoe het streven naar een homogene natiestaat kan leiden. In Europese context en ook op wereldvlak staan het… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  22,00
 • Elma Drayer boeken
  Elma Drayer - Witte schuld

  In ‘Witte schuld’ bespreekt Elma Drayer identiteitspolitiek in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek. ‘In het huidig racismedebat zie ik te veel dat me te weinig bevalt en ik zou niet weten waarom ik daar als witte vrouw beleefd over zou moeten… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,99
 • Jelle de Visser boeken
  Jelle de Visser - Het aveniristisch ethos

  Dat de materiële welvaart voor de modale bevolking rond de Middellandse Zee en nog verder zuidelijk vaak achterblijft bij mensen die rond de Noordzee wonen is geen nieuws. En voor het gegeven dat de noorderlingen enkele eeuwen geleden massaal de katholieke… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,90
 • Paul Kempers boeken
  Paul Kempers - Binnen was buiten

  "Geen marmer, geen fluweel, geen Griekse Zuilen, geen bovenlicht.' Onder dit motto verrees begin jaren 50 aan de Amsterdamse Van Baerlestraat een bescheiden ogend museumgebouw van glas en wederopbouwbeton, dat spraakmakend zou worden. Geestelijk vader van de… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  19,50
 • Jan Wim Buisman boeken
  Jan Wim Buisman - Onweer

  Hoe reageren mensen op de gevolgen van natuurgeweld? Van oudsher werden bijvoorbeeld donder en bliksem gezien als Gods strafwerktuigen. De uitvinding van de bliksemafleider door Benjamin Franklin in 1752 bracht hierin echter verandering. Welke gevolgen hadden… (Harde kaft)

  Lees meer...
  29,50
 • Marijke van der Wal boeken
  Marijke van der Wal - Koopmanszoon Michiel Heusch op Italiëreis

  Een jongeman op Italiëreis is geen onbekend fenomeen. Wel is het uitzonderlijk om via aan hem gerichte brieven kennis te maken met zijn dagelijkse leefwereld en die van zijn familie. Michiel Heusch leert Italiaans, raakt vertrouwd met het internationale… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • M. Hommes boeken
  M. Hommes - Het temmen van de eenhoorn

  De 12e eeuw luidde een turbulente periode in. Kloosterordes schoten uit de grond en prekers schoten hun pijlen af op de zelfgenoegzame en corrupte kerk met haar lakse moraal. Vooral veel vrouwen werden aangetrokken door het nieuwe n en voelden zich geroepen… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  17,00
 • Rolf Hage boeken
  Rolf Hage - Eer tegen eer

  De bekendste schaking tijdens de Republiek was die van Catharina van Orliens in 1664. Zij werd 17 maart ’s avonds op hardhandige wijze uit het huis van haar familie in Den Haag ontvoerd door Johan Diederik de Mortaigne. Deze geruchtmakende zaak is een van de… (Harde kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • M.J.H.M. Poorthuis, T.A.M. Salemink boeken
  M.J.H.M. Poorthuis, T.A.M. Salemink - Lotus in de lage landen

  VANAF 3 EX GELEVERD MET RvR Bekroond met de Gouden erepenning van het Teylers Genootschap 2009 Het boek Lotus in de Lage Landen geeft voor het eerst een compleet overzicht van de geschiedenis van het Boeddhisme in Nederland. Het is voorzien van vele en… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,90
 • J. Vrieler boeken
  J. Vrieler - Het poetisch accent

  In de Republiek waren pamfletten het medium bij uitstek om snel op actuele ontwikkelingen te reageren. Ze zijn daarom tot dusver vooral object van historisch onderzoek geweest. Joost Vrieler laat hier zien, dat zij vanwege hun talrijke literaire vormen echter… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • Femke Knoop boeken
  Femke Knoop - Hirsch & Cie. in Amsterdam (1882-1976)

  In september 1882 opende modehuis Hirsch & Cie haar deuren aan het Leidseplein in Amsterdam. Oprichters Sally Berg en Sylvain Kahn voorzagen hiermee in een grote behoefte. Voor het eerst konden vrouwen uit de elite in eigen land haute couture aanschaffen. In… (Harde kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Ignus Maes, Gerard Jaspers, Marten Hofstede boeken
  Ignus Maes, Gerard Jaspers, Marten Hofstede - Kasteel Keukenhof

  Dit negende Jaarboek Kasteel Keukenhof belicht enkele aspecten van het cultureel erfgoed. Er zijn bijdragen over de historische behangsels in de salons, kamers en andere ruimten van het kasteel en over de evacuatievan de schilderijencollectie tijdens de Tweede… (Harde kaft)

  Lees meer...
  15,00
 • Remieg Aerts, Klaas van Berkel, Babette Hellemans boeken
  Remieg Aerts, Klaas van Berkel, Babette Hellemans - Alles is cultuur

  De cultuurgeschiedenis heeft de laatste dertig jaar een onstuimige groei doorgemaakt. Huizinga maakte een revival door, er kwam aandacht voor de sociale geschiedenis van cultuuruitingen en dankzij de opkomst van de mentaliteitsgeschiedenis en cultural turn in… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Hendrik Defoort boeken
  Hendrik Defoort - Als het om de natie gaat

  De belangrijkste teksten van Eric Defoort over natie en natievorming, Vlaamse beweging en Vlaamse identiteit.Hoewel dit boek aanvangt met een portret van Eric Defoort, geeft dit geen volledig beeld van zijn leven en werk. Wel biedt dit boek de ideeën van Eric… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  22,50
 • Thijs Broer boeken
  Thijs Broer - Mooi Samen

  In het voorjaar en de zomer van 2018 reisden de fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra in een oud campertje rond de voormalige Zuiderzee om het verenigingsleven langs de kusten te verkennen en in beeld te brengen. Van de showband op het voormalige eiland… (Harde kaft)

  Lees meer...
  29,95
 • Myriam Everard, Ulla Jansz boeken
  Myriam Everard, Ulla Jansz - Sekse

  De Nederlandse taal kent van oudsher een aantal woorden waarin de verschillen in lichaam, macht en status tussen vrouwen en mannen worden uitgedrukt: het allesomvattende ‘sekse’, het meer specifieke ‘geslacht’ en het ouderwetse ‘kunne’, woorden die… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  23,00
 • Ben de Pater, Tom Sintobin boeken
  Ben de Pater, Tom Sintobin - Koninginnen aan de Noordzee

  Zo rustig als de Noordzeekust rond 1800 was, zo druk was ze een eeuw later. Badplaatsen regen zich aan een. Grand hôtels en casino's verdrongen elkaar om de mooiste plek, op het zand ontstonden 's zomers ware strandmandendorpen. Duizenden waagden zich in een… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • Cecile aan de Stegge, Catharina Th. Bakker, Kitty de Leeuw boeken
  Cecile aan de Stegge, Catharina Th. Bakker, Kitty de Leeuw - Handen uit de mouwen

  Handen uit de Mouwen beschrijft de geschiedenis van het verpleegkundig uniform in Nederland in de voorbije 150 jaar. Het boek toont aan hoe nauw de kleding van verplegers en verpleegsters was verbonden met ontwikkelingen in hun beroepsleven en in de… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  10,00
 • Henk Oly, Geart de Vries boeken
  Henk Oly, Geart de Vries - Cultuur in Leeuwarden in de Gouden Eeuw

  'O Leeuwarden, gezegend met zulke grote mannen, hoe lang al bent u voor hen meer een liefhebbende moeder geweest dan een harteloze stiefmoeder', schreef een rector van de Latijnse school in 1633. Ook de Friese hoofdstad maakte in de zeventiende eeuw een… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  29,00
 • Rick Honings, Peter van Zonneveld boeken
  Rick Honings, Peter van Zonneveld - Een tint van het Indische Oosten

  Een tint van het Indische Oosten gaat over reizen in Insulinde. Zo'n boek was er nog niet.In de negentiende eeuw kreeg men meer belangstelling voor de binnenlanden van de kolonie. Onder invloed van de Verlichting wilde men vooral kennis vergaren over landen en… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  27,00
 • Simon Tyssot de Patot boeken
  Simon Tyssot de Patot - Reizen en avonturen van Jacques Massé (ca. 1714)

  Rond 1714 schreef Simon Tyssot de Patot (1655-1738), een hugenoot uit Deventer, onder pseudoniem in het Frans een fantasievol reisverhaal dat vele tijdgenoten schokte vanwege zijn spinozistische inhoud. Hoofdpersoon was een scheepsarts die na een schipbreuk… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  25,00
 • Johannes Stolk boeken
  Johannes Stolk - Een verlichter in de de ban

  De jonge Velpse predikant Johannes Stolk (1761-1834) hield in maart 1794 Vol revolutionair elan en aandoenlijke naïviteit een pleidooi voor onderwijs voor de 'gemene man', dat wil zeggen het gewone (mannelijke deel van het) volk. Zijn gehoor bestond uit leden… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  10,00
 • Dineke Stam boeken
  Dineke Stam - Briljante studente heel origineel!

  In 1926 richtten vrouwen uit de eerste feministische golf het Fonds Dr. Catharine van Tussenbroek op. Toen studeerden er nog maar weinig vrouwen. Vandaag zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Maar met zeventien procent vrouwelijke hoogleraren… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  10,00
 • Donald Haks boeken
  Donald Haks - Journalistiek in crisistijd

  De Nederlandsche Jaarboeken vernieuwden het politieke medialandschap in Nederland tussen 1750 en 1850. In maandelijkse afleveringen publiceerden zij een overzicht van politiek en maatschappij, drukten zowel officiële documenten als lokale ooggetuigenverslagen… (Zachte kaft)

  Lees meer...
  15,00