Henk Vandaele - Ik? brein, spook noch ding

Kritiek van de zuivere neurofysiologie


Aan de hand van allerlei wetenschappelijke experimenten meent een aantal auteurs aan te tonen dat ons idee van vrij handelen en denken een illusie is. In Ik? Brein, spook noch ding herinterpreteert filosoof Henk Vandaele deze neurologische experimenten.

Wie boeken van bijvoorbeeld Victor Lamme en Dick Swaab leest, wordt steevast met allerlei experimenten om de oren geslagen die zouden aantonen dat de mens een totaal gedetermineerde brok natuur is.

Wijzen die vele experimenten werkelijk op de onmogelijkheid van een bewust ik? Vanuit het metafysisch ontwikkeld begrippenkoppel dogmatiek/kritiek toont Vandaele aan dat deze experimenten een kritisch begrip van ons mens-zijn niet uitsluiten. Hij laat zien hoe de dogmatische neurofysiologen in hun conclusies terugvallen op een door hen niet opgemerkt dogmatisch religieus discours en op deze manier zonder argument ons bewustzijn naar de prullenbak verwijzen.

Henk Vandaele (1969) studeerde verpleegkunde en filosofie in Kortrijk, Gent en Heidelberg. Hij is werkzaam als zorgethicus in het woonzorgnetwerk Triangel en doceert wijsbegeerte en ethiek aan de Hogeschool VIVES. Hij verzorgt de hoofd- en eindredactie van het filosofisch tijdschrift De uil van Minerva.


Het boek ik? brein, spook noch ding van Henk Vandaele is op dit moment op voorraad in ons magazijn. De prijs is € 14,99 incl. gratis bezorging thuis of op het werk.


Henk Vandaele boeken - Ik? brein, spook noch ding
ISBN 9789086871506
PAGINA’S 144
VERSCHENEN 30-10-2014
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Klement, Uitgeverij
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Meer informatie
14,99
Bestel