Henk Haenen - Sage filosofie

Pleidooi voor Afrikaanse wegen naar zelfstandigheid


Over het boek:

Wijsheidsleraren zijn onmisbaar voor Afrikaanse wegen naar moderniteit.

Sagefilosofie is door de Keniaan Odera Oruka voor het eerst 'op de kaart gezet'. Sages zijn Afrikaanse filosofen, geïnspireerd door diepgaande kennis van mondeling overgeleverde cultuur. Zij gebruiken hun kennis en inzicht voor advies bij belangrijke beslissingen en veranderingen. Sagefilosofie is oorspronkelijk Afrikaans. In pakkende beelden en bewoordingen begrijpt zij de mens en zijn wereld als een veld van krachten. Sages denken dynamisch, dogma's zijn hun vreemd.

Zo interpreteert Tierno Bokar de Koran verfrissend en toont Oginga Odinga zich als Keniaans sage-staatsman strijdbaar en kritisch. De Ghanese filosoof Kwasi Wiredu bepleit het creatief inzetten van Afrikaanse democratische tradities voor moderne democratie terwijl Kwame Gyekye een werkzaam 'medicijn' tegen corruptie aangeeft.

Henk Haenen levert met zijn studie een bijdrage aan de interculturele filosofie, die in Nederland door prof. Heinz Kimmerle is vormgegeven. De dialoog met filosofieën van andere culturen staat hierbij voorop.

In Sagefilosofie wordt met name de wijsbegeerte van Maurice Merleau-Ponty in dialoog met Afrikaanse denkers gebracht. Onvermoede en vergeten kanten - ook van de eigen filosofie - komen zo voor het voetlicht.

Over de schrijver(s):

Dr. Henk Haenen studeerde geschiedenis en filosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar hij op Afrikaans denken: ontmoeting, dialoog en frictie promoveerde. Hij geeft colleges Afrikaanse filosofie in Utrecht, Mechelen en Antwerpen en werkt nauw samen met prof. Dr. Heinz Kimmerle.

Filosofische theorie en politieke, maatschappelijke praktijk vormen in zijn visie een geheel. Zo is Sage filosofie ook te zien als een kritisch kader voor ontwikkelingssamenwerking. Tegelijk houdt deze studie het westen een spiegel voor aangaande betrouwbaarheid en waarachtigheid van democratie en internationale samenwerking. Zo wordt o.a. de huidige monetaire crisis van Europa in een filosofisch licht geplaatst.Henk Haenen boeken - Sage filosofie
ISBN 9789044128772
PAGINA’S 267
VERSCHENEN 13-12-2012
DRUK 1e druk
UITVOERING Zachte kaft
TAAL Nederlands
UITGEVER Garant

TIJDELIJK UITVERKOCHT

Dit boek is tijdelijk uitverkocht. Vul uw e-mail adres in om bericht te krijgen zodra het boek leverbaar is.

E-mail adres:


29,90

De genoemde prijs is een indicatie.

Andere boeken van Henk Haenen